Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 14. oktobra 2021.

Potresi

Ob 21.40 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije RS za okolje zabeležili potres magnitude 2,4 v bližini Velikih Lašč, 25 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili številni prebivalci širše okolice Velikih Lašč. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 13.53 se je na Roblekovi planini, občina Jezersko, pri delu v gozdu poškodoval gozdar. Posredovali so reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Jezersko, GRS Kranj ter posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z združeno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik in Gorsko reševalna zveza Slovenije (GRZS) na krovu. Poškodovanca so oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 12.23 sta na AC Čatež ob Savi v smeri Krškega, občina Brežice, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj nesreče in na osebnem vozilu odklopili akumulator. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Celje

Ob 12.46 so v kraju Lopata na AC v smeri Ljubljane, občina Celje, v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj nezgode, odklopili akumulatorje in posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Celje so tri poškodovane osebe odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.28 sta na cesti Škofljica – Pijava Gorica, občina Škofljica, trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi v nesreči poškodovane osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.54 sta v bližini kraja Plave, občina Kanal, trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica odklopili akumulatorja in sanirali cestišče. Ena oseba se je lažje poškodovala.

Ob 8.52 je v Novi Gorici osebno vozilo zbilo peško. Gasilci JZGRD Nova Gorica so nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri reševanju poškodovane osebe.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 15.42 je na Cesti prvih borcev v Brežicah gorela vsebina koša za smeti. Še pred prihodom gasilcev PGD Brežice so gorečo vsebino pogasili mimoidoči. Dim se je razširil skozi odprta vhodna vrata v avlo objekta Upravne enote. Gasilci so opravili ogled s termovizijsko kamero ter prostor prezračili.

Izpostava Kranj

Ob 15.29 je v Pajerjevi ulici v Šenčurju v delavnici zagorela električna napeljava. Gasilci GARS Kranj, Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Šenčur in Voklo so ogenj pogasili in prostore prezračili.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.46 je v Kidričevi ulici v Kočevju ponovno zagorel del ostrešja objekta, ki je v fazi rušenja in ga je že včeraj zajel požar. Gasilci PGD Kočevje so manjše žarišče izdatno zalili z vodo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.56 je v naselju Vrtoče, občina Ajdovščina, zagorelo v kuhinji stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ajdovščina, Šmarje in Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so pogasili požar, prezračili prostore in očistil nesnago v kuhinji.

Ob 20.48 so v ulici Pot svetega Antona v Idriji gorele saje v dimniku večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Idrija so pogasili saje in stanovalcem odsvetovali uporabo dimniške tuljave do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Novo mesto

Ob 3.47 je v Poganški ulici v Novem mestu v stanovanjski hiši zagorela stena ob kaminu. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar in s toplotno kamero pregledali okolico požara.

Izpostava Postojna

Ob 7.53 je v naselju Utovlje, občina Sežana, zagorelo v gospodarskem poslopju. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Sežana so požar pogasili. V požaru je ena oseba izgubila življenje. Gasilci so nudili pomoč policistom in mrliški službi.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 18.35 je na Montinjanu v občini Koper zagorela kamp prikolica. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Babiči so pogasili požar in odstranili plinsko jeklenko.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.32 so na avtobusu LPP, ki je ustavil na Štajerski cesti pri uvozu v garažo ŠRC Stožice v Ljubljani, zagorele zavore. Ogenj, ki se je razširil na blatnik, so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 16.29 v bližini otroškega igrišča na Senčni poti v Portorožu, občina Piran, tlela posušena palma. Gasilci JZ GB Koper so tlečo palmo pogasili in razžagali.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 2.11 je na Tržaški cesti v Ljubljani gorel zabojnik za komunalne odpadke. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili. Zabojnik je uničen.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.00 so v gozdu pri Rožni Dolini v občini Nova Gorica naleteli na šrapnel, kalibra 100 mm mase 13,6 kg, avstro-ogrske izdelave iz obdobja I. svetovne vojne. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred (NUS) Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije in ubojno sredstvo prepeljala v ustrezno skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Maribor

Ob 8.26 je na Betnavski cesti v Mariboru v stanovanju iztekala voda iz cevi radiatorja in poplavljala spodnje stanovanje. Gasilci JZ GB Maribor so s tehnični posegom vstopili v stanovanje, zaprli ventil in preprečili nadaljnje iztekanje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.29 so v Renčah gasilci PGD Renče-Vogrsko odstranili posušeno drevo, ki je ogrožalo promet.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.53 je v ulici Nad Krko v naselju Otočec, občina Novo mesto, kombinirano vozilo obtičalo na razmočenem terenu ob stanovanjski hiši. Gasilci GRC Novo mesto so s pomočjo vitla vozilo izvlekli na cesto.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/