Skoči do osrednje vsebine

Slovenci v Mendozi sprejeli ministrico

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je svoj obisk nadaljevala pri rojakih v Mendozi. Spremljal jo je častni konzul Republike Slovenije Jože Šmon, Slovenec, ki živi v Mendozi.

V deželi sonca in dobrega vina, kot se pregovorno imenujejo ti kraji, danes živi okoli 600 Slovencev, ki se združujejo v Slovenskem domu. Trudijo se ohranjati slovensko besedo, tradicije in slovenske običaje, najmlajši tod obiskujejo tudi slovensko sobotno šolo. Ob sprehodu po mendoških ulicah je mogoče naleteti na trg, ki je za Slovence še posebnega pomena, Trg Republike Slovenije. Trg, ki ga krasijo številni slovenski simboli od kozolca pa do brezjanske Marije Pomagaj, je bil postavljen že 30. novembra 1991 in je bila prva tovrstna počastitev samostojne in neodvisne Slovenije zunaj naše domovine.

O življenju v tem vinorodnem mestu, kjer za odlična vina skrbijo tudi Slovenci, ki zasedajo pomembna mesta v številnih in uveljavljenih vinskih kleteh, je tekla beseda najprej v prostorih konzulata. Častni konzul je ministrici predstavil dejavnosti konzulata, obenem pa izrazil veselje, da se življenje po epidemiji ponovno počasi počasi vrača v normalo. Tako so Slovenci v Mendozi pretekli konec tedna gostili slovenske rojake iz glavnega mesta. V Slovenskem domu je namreč gostovala gledališka skupina iz Slovenske pristave v Buenos Airesu, in sicer z gledališko igro Jeklene magnolije.

Sledil je lep sprejem, ki so ga v Slovenskem domu pripravili člani Društva Slovencev v Mendozi. Zbrane je nagovoril predsednik društva Tine Šmon, pozdravne besede pa je rojakom, ki so se zbrali v lepem številu, z veseljem namenila tudi ministrica dr. Jaklitsch. Zahvalila se jim je za ves trud, požrtvovalno delo ter neštete prostovoljne ure, ki jih z vso srčnostjo darujejo slovenski skupnosti z namenom ohranjanja slovenstva, slovenske besede, slovenske pesmi in molitve, to ljubezen pa prenašajo tudi na najmlajše. Ob tej priložnosti je ministrica Slovenski šoli Sv. Cirila in Metoda, ki deluje v okviru društva, podelila priznanje Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Šola namreč letos praznuje že 70. obletnico ustanovitve, pred tem pa so že nekaj let izvajali tudi tečaje. Še posebej pa se jim je zahvalila tudi za njihov pomemben prispevek pred tridesetimi leti pri priznanju mlade slovenske države ter njene uveljavitve. Dogajanje so z lepo pesmijo popestrili Slovenski zbor v Mendozi in Slovenski Mendoški oktet, oba pod vodstvom Diega Bosqueta. Po koncu uradnega programa so se rojaki še dolgo zadržali v prijetnem pogovoru z ministrico, manjkala ni tudi harmonika in slovenska pesem.

V društvu poleg šole, prostore si je ogledala tudi ministrica, deluje še mladinska organizacija ter številni drugi odseki, ki s kulturo ohranjajo slovensko identiteto. Pripravljajo različne prireditve, kot so martinovanje, mladinski dnevi, dramske predstave, pevski koncerti in likovne razstave. Ob nedeljah se zberejo tudi pri sveti maši, ki jo vodi duhovnik Janez Cukjati.

V Mendozi deluje tudi Slovenska šola Antona Martina Slomška in vrtec Angel Varuh. Gre za zasebni ustanovi Fundacije Slo, katere člani so samo Slovenci. Imajo osnovno šolo, vrtec, pa tudi dva letnika srednje šole. Ustanovi, ki ju obiskuje več kot 200 otrok, tako slovenskih kot argentinskih, učenje prepletajo s slovensko kulturo ter navadami, poučijo jih tudi o slovenskih krajih in tradiciji. Pridih slovenstva je mogoče opaziti na prav vsakem koraku, učilnice so poimenovane po slovenskih pokrajinah, skozi dan pa otroke spremljajo tudi misli škofa Slomška. Otroci in učitelji so ministrici pripravili čudovit sprejem, vrhunec pa je bila izjemno doživeto odpeta slovenska himna. Sledil je še ogled šole in vrtca, kjer se je ministrica srečala z najmlajšimi. Ti so ministrici povedali, da so se njenega obiska zelo veselili, spraševali so jo o Sloveniji ter povedali, da bi jo tudi sami radi obiskali. V prostorih vrtca ob popoldnevih deluje tudi materinski vrtec, kjer sprejmejo otroke iz socialno šibkejših družin. Kot je povedala predstavnica šole Tončka Šmon, želijo na ta način med drugim vrniti Argentini vse dobro, kar je nudila njihovim staršem ob prihodu v deželo na južni polobli. Želijo si, da bi imeli nekega dne svojo lastno stavbo, da bi lahko sprejeli več otrok, trudijo pa si pridobiti tudi podporo Mendoze za delovanje. Ministrica se jim je zahvalila za izjemno lep sprejem, predvsem pa za plemenito delo, ki ga opravljajo ter poudarila, da jo veseli, da pri tem s tako skrbnostjo vključujejo tudi slovensko kulturo.

Obisk med rojaki v Mendozi je ministrica izkoristila tudi za srečanje z dvema rojakoma, ki sta letos poleti sodelovala na nagradnem natečaju Urada »Kje si bil pa ti leta 1991«. Zahvalila se jima je za njun prispevek v želji, da še naprej ostanejo povezani z matično domovino.