Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša s predsednico Slovaške Republike

Predsednik vlade Janez Janša se je danes srečal s predsednico Slovaške republike Zuzano Čaputovo. Sogovornika sta spregovorila o bilateralnem sodelovanju, slovenskem predsedovanju Svetu EU in covid situaciji.

Predsednik vlade in predsednica Slovaške republike stojita pred zastavami.

Srečanje s predsednico Slovaške | Avtor KPV

1 / 2

Odnosi med Slovenijo in Slovaško so tradicionalno dobri, prijateljski, brez odprtih vprašanj. Med državama poteka odprt dialog na vseh ravneh. Tvorno sodelujeta tudi na multilateralni ravni, v okviru EU, zveze NATO ter regionalnih oblikah sodelovanja.

Slovaška je ena pomembnejših zunanjetrgovinskih partneric Republike Slovenije. Blagovna menjava med državama je leta 2020 znašala 1,07 milijard evrov, kar je sicer 7% manj kot leto poprej, ko je dosegla 1,15 milijard evrov. Potencialne možnosti za poglobitev dvostranskega gospodarskega sodelovanja so predvsem na področjih avtomobilske industrije, informacijsko komunikacijske tehnologije, logistike, turizma, inovacij, pametnih tehnologij, razvoja umetne inteligence ter zelenega in krožnega gospodarstva.

Predsednica Slovaške republike se bo na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v Sloveniji sicer mudila na uradnem obisku.