Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Lampret izpostavil pomen odzivanja na sodobne varnostne grožnje

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Uroš Lampret je v torek, 12. oktobra, nagovoril zbrane na 5. dnevu nacionalne varnosti. Posvet je potekal v Državnem svetu Republike Slovenije. Skupaj z Državnim svetom so ga organizirali Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani in Inštitut za varnostno kulturo.

Državni sekretar Lampret je poudaril, da se mednarodna skupnost v zadnjem obdobju ponovno sooča z naraščajočimi trenji in napetostmi, ki jih je potrebno nasloviti, ter z zavezniki in partnerji poiskati ustrezne skupne odgovore. Po njegovih besedah velja med številni izzivi izpostaviti zlasti soočanje z epidemijo, izzive neregularnih migracij, podnebne spremembe, spreminjajoča mednarodna razmerja sil in pojav novih akterjev in groženj, spregledati pa ne smemo niti hitrega tehnološkega napredka in novih tehnologij, s tem pa tudi novih izzivov kot so kibernetske in hibridne grožnje. »Našteti izzivi in vprašanja kličejo h poglobljenemu premisleku o prihodni vlogi, pomenu in ambicijah tako Zavezništva, EU kakor tudi držav članic. Ni naključje, da je zavezništvo prav sedaj pristopilo h pripravi novega strateškega koncepta, EU pa k oblikovanju strateškega kompasa. Oba bosta ponudila nov premislek o vlogi, prioritetah in ključnih izzivih, s katerimi se bosta v prihodnosti primorani soočiti organizaciji ter države članice na varnostnem področju,« je povedal državni sekretar.

V nadaljevanju je pozornost namenil obrambnemu sistemu in poudaril, da je Ministrstvo za obrambo pristopilo k prenovi ključnih strateških in planskih dokumentov. Pri tem je izpostavil pripravo nove Resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2035, ki je trenutno v procesu potrjevanja v Državnem zboru. Resolucija predstavlja najvišji razvojno-usmerjevalni dokument Slovenske vojske in je tako izjemnega pomena ne samo za Slovensko vojsko, temveč za celotni obrambni sistem. Priprava nove Resolucije predstavlja nadaljevanje prizadevanj za modernizacijo in krepitev pripravljenosti Slovenske vojske, s tem pa premik iz točke dolgoletne stagnacije in nazadovanja.

Zbrane so uvodoma nagovorili tudi predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, dekan Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru izr. prof. dr. Andrej Sotlar, dekan Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani in prof. dr. Iztok Prezelj.

Priznanja leta 2020 na področju nacionalne varnosti so prejeli: Uroš Jakomin (Policija), Tadej Ščančar (Slovenska vojska), Edvard Kodrun, Prostovoljno gasilsko društvo Idrija (poveljnik Andrej Bezeljak) in reševalka nujne medicinske pomoči Tanja Doljak Milost.

Državni sekretar stoji za govorniškim pultom pred avditorijem poslušalcev, poleg moderatorjev in zastav, v ozadju je pano z znaki predsedovanja Evropski uniji, nad katerimi je napis 5. dan nacionalne varnosti.

Državni sekretar Uroš Lampret je v Državnem svetu nagovoril občinstvo na 5. dnevu nacionalne varnosti. | Avtor: Državni svet Republike Slovenije