Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za okolje in prostor nadaljuje sanacijo onesnažene zemljine v celjskih vrtcih

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) nadaljuje sanacijo onesnažene zemljine vrtcev v Mestni občini Celje, ki se je začela leta 2019. Potem ko so bili v letih 2019-2020 sanirani štirje vrtci, je v letih 2021 in 2022 predvidena sanacija treh vrtcev.
Igrišče vrtca Anice Černejeve, enota Luna, pred sanacijo

Vrtec Anice Černejeve, enota Luna, pred sanacijo | Avtor: M. Fabić

MOP se je leta 2019 lotil sanacije zemljine v vrtcih v Mestni občini Celje, saj so podrobne preiskave iz leta 2017 pokazale, da so tla v večini vrtcev onesnažena. Sanacija vključuje zamenjavo onesnažene zemljine in ureditev okolice vrtcev, med drugim zamenjavo ograj, hidroizolacijo stavb, zamenjavo komunalnih vodov in podobno.

V obdobju 2019-2020 so bili sanirani štirje celjski vrtci:

- Vrtec Anice Černejeve, enota Mavrica,

- Vrtec Zarja, enote Ringa raja, Mehurček in Živ-žav.

 Letos in prihodnje leto se bo sanacija predvidoma izvedla v naslednjih vrtcih:

- Vrtec Tončke Čečeve, enota Center,

- Vrtec Zarja, enota Iskrica,

- Vrtec Anice Černejeve, enota Luna.

Hkrati se bo izvedla tudi sanacija otroškega igrišča ob Savinji.

Projekte sanacije je tudi tokrat izvedlo podjetje AZ-inženiring d.o.o. iz Celja, izvajalca gradbenih del pa bosta podjetji VOC Celje d.o.o., in INKAING d.o.o., ki sta z MOP sodelovali že pri prejšnjih sanacijah. Analize zemljine so bile izvedene leta 2019 v akreditiranem laboratoriju podjetja Talum d.o.o. Začetek del je predviden v obdobju jesenskih počitnic, od 22. oktobra, najprej v vrtcih Luna in Iskrica, nato še v vrtcu Center in otroškem igrišču ob Savinji. Dela bodo predvidoma trajala do konca marca 2022. Vrednost pogodbenih del za izvedbo sanacije vrtcev v letu 2021 znaša dobrih 1,2 milijona evrov.

 V letu 2022 je predvidena še sanacija vrtcev:

- Vrtec Anice Černejeve, enota Sonce in enota Gaberje

- Vrtec Zarja, enota Čiračara.

Na MOP ocenjujemo, da bo skupni strošek sanacije vseh vrtcev v Mestni občini Celje znašal okoli tri milijone evrov, kar  bo v celoti zagotovljeno iz državnega proračuna.