Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar z zunanjo ministrico Bosne in Hercegovine dr. Turković o dvostranskem sodelovanju in podpori Slovenije na evropski poti BiH

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes gostil na delovnem obisku v Sloveniji namestnico predsedujočega Svetu ministrov in ministrico za zunanje zadeve Bosne in Hercegovine dr. Bisero Turković. V središču pogovorov je bilo dvostransko sodelovanje med državama na različnih področjih, posebej na gospodarskem, ter podpora Slovenije evropski perspektivi Bosne in Hercegovine.

V luči nedavnega vrha EU-Zahodni Balkan, ki ga je Slovenija kot predsedujoča Svetu Evropske unije gostila 6. oktobra na Brdu pri Kranju, sta ministra naslovila napredek Bosne in Hercegovine na njeni poti v Unijo. Minister dr. Logar je izrazil podporo Slovenije na poti enotne in suverene Bosne in Hercegovine do članstva v Evropski uniji. Pri tem je izpostavil nujnost izpolnitve 14 prednostnih nalog, ki jih Evropska komisija navaja v Mnenju o prošnji za članstvo Bosne in Hercegovine v EU. Slednje zagotavljajo namreč ustrezen okvir in smernice za nadaljnje reforme v državi.

Ministra sta opravila pregled dvostranskega sodelovanja in potrdila, da so odnosi med državama dobri in prijateljski. Minister dr. Logar je v pogovoru opozoril na nerešeno vprašanje statusa ITF – Ustanove za krepitev človekove varnosti, ki v Bosni in Hercegovini uspešno deluje že od leta 1998, in pozval k čimprejšnji rešitvi problema.

Del pogovora je bil namenjen tudi ključnim izzivom, s katerimi se trenutno soočata tako Unija kot tudi države Zahodnega Balkana. Ministra sta se strinjala, da je potrebno z okrevanjem gospodarstva, ki ga je covid-19 izredno prizadel, aktivno prispevati k zmanjševanju razlik med državami v regiji in članicami EU. Pri tem je minister dr. Logar opozoril na pomen čimprejšnje implementacije gospodarskega in naložbenega načrta za regijo in zagotovitev vseh potrebnih izvedbenih podlag najkasneje do konca letošnjega leta.

Sogovornika sta izmenjala tudi poglede na aktualne politične in gospodarske razmere v državi ter širše stanje v regiji. Posebej sta naslovila tudi problem migracij in izpostavljenost Bosne in Hercegovine na zahodnobalkanski migracijski poti. Minister dr. Logar je poudaril, da bo Slovenija še naprej podpirala sodelovanje med EU in BiH na področju upravljanja migracij, pri čemer lahko igra pomembno vlogo Frontex.

Ministrica dr. Turković se je ministru dr. Logarju zahvalila za pomoč in politično podporo, ki jo Slovenija nudi Bosni in Hercegovini na poti v EU. Zahvalila se je tudi za slovensko pomoč v času pandemije v obliki donacije cepiv ter druge opreme.

Obisk, ki je prvi dvostranski obisk ministrice dr. Turković v Sloveniji, predstavlja nadaljevanje rednega dialoga med Ministrstvoma za zunanje zadeve.