Skoči do osrednje vsebine

Minister Andrijanič obiskal MO Kranj, kjer s pilotnim projektom pametnega mesta odločno stopajo na pot digitalizacije

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je obiskal Mestno občino (MO) Kranj, kjer so se med prvimi v Sloveniji odločili stopiti na pot digitalizacije.
Minister in sogovornik pred zastavami

Minister Mark Boris Andrijanič obiskal Mestno občino Kranj, kjer s pilotnim projektom pametnega mesta odločno stopajo na pot digitalizacije | Avtor: Občina Kranj

1 / 11

Minister Mark Boris Andrijanič se je mudil na delovnem obisku v Kranju, kjer se je na povabilo župana podrobno seznanil s pilotnimi projekti in inovativnimi tehnološkimi rešitvami, ki bodo prispevale k pospešeni digitalizaciji gorenjske prestolnice, kot tudi dvignile samo kakovost bivanja občanov. Ministru so bili predstavljeni cilji in načrti, zapisani v Strategiji digitalnega razvoja Pametnega mesta in skupnosti Kranj 2020-2023, ki so zastavljeni v smeri zmanjševanja ogljičnega odtisa, večje varnosti in tudi boljših razmer za življenje in izobraževanje.

Ministru je pilotni projekt digitalizacije naselja v Mestni občini Kranj »Pametna Mlaka« podrobneje predstavil direktor podjetja 3fs Andraž Logar in hkrati izrazil veliko zadovoljstvo, da so se pri tem uspela povezati tako javna kot zasebna podjetja ter uspela izdelati izjemen digitalni produkt. Minister Mark Boris Andrijanič si je animacijo digitalnega dvojčka projekta Pametna Mlaka v živo ogledal skozi očala »Hololens«, s pomočjo katerih je mogoče videti tudi prihodnost pametnih mest. V kranjski občini s projektom sledijo usmeritvam pri vzpostavljanju pametnega mesta s ciljem po dvigu kakovosti bivanja občanov.

V Mestni občini Kranj se že od leta 2016 aktivno ukvarjajo z e-mobilnostjo, letos pa so jo začeli tudi konkretno udejanjati. Poslovni model E-mobilnost v Mestni občini Kranj je ministru za digitalno preobrazbo predstavil Damijan Mulej iz podjetja Vizije mobilnosti. Z omenjenim projektom orjejo ledino, saj med drugim tudi z lastnimi sončnimi elektrarnami, preko mreže polnilnic, v občini polnijo električna službena vozila ter vozila javnih zavodov, za projekt pa je bila izdelana tudi posebna mobilna aplikacija.

Minister Mark Boris Andrijanič je nad predstavljenimi digitalnimi aktivnostmi, ki so usmerjene v smer lajšanja življenja občanov, izkazal veliko navdušenje, hkrati pa je vodstvu občine predstavil cilje Službe vlade za digitalno preobrazbo, ki se dotikajo področja zdravstva, izobraževanja, gospodarstva in upravnih storitev. Župan Matjaž Rakovec je izkazal željo za še tesnejše povezovanje občine z ministrstvom za digitalno preobrazbo, saj bomo le na tak način spoznavali primere dobrih praks in jih implementirali tudi na druga področja.

Minister, pristojen za digitalno preobrazbo, se je v sklopu delovnega obiska srečal tudi z vodstvom Komunale Kranj, ki sprejema nove vizije razvoja podjetja na področju digitalne preobrazbe družbe, zelenih naložb in prehoda v krožno gospodarstvo. Na Komunali Kranj želijo poleg nudenja najsodobnejših komunalnih storitev v slovenskem prostoru nadaljevati tudi z investicijami v digitalno preobrazbo procesov in aplikacij ter tako omogočiti nižje stroške ter boljšo in lažjo uporabniško izkušnjo.