Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 11. oktobra 2021.

Potresi

Izpostava Novo mesto

Ob 3.08 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije Republike Slovenije (RS) za okolje zabeležili potres magnitude 2,5 v bližini Trebnjega, 44 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci naselij Mirna Peč, Trebnje, Mirna, Novo mesto, Šentjanž in okoliških naselij. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Ob 13.39 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije RS za okolje zabeležili potres magnitude 2,9 v bližini Metlike, 90 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci obmejnega območja med Črnomljem in Krškim. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Ob 17.06 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije RS za okolje zabeležili potres magnitude 2,3 v bližini Črnomlja, 65 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci naselij med Črnomljem in Novim mestom. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Dne 10. 11. 2021 so za Cmirom, občina Kranjska Gora, omagale štiri osebe. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Mojstrana so jih na kraju opremili s toplimi oblačili, hrano in pijačo ter z njimi prenočili. V visokogorju so zimske razmere ( sneg, led, veter, snežni zameti). Dne 11. 10. 2021 okoli 10.35 je planince in gorske reševalce helikopter Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) prepeljal v dolino.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.47 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP prepeljala obolelo osebo iz Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 12.52 se je na območju Žirov pod vodstvom policije pričela iskalna akcija za pogrešano osebo. V iskalni akciji so sodelovali gasilci Prostovoljnih gasilskih društev (PGD) Dobračeva in Žiri, vodniki reševalnih psov za iskanje pogrešanih oseb Zveze reševalnih psov Slovenije (ZRPS) Gorenjska, Skupine za iskanje pogrešanih Kinološke zveze Slovenije (SIP-KZS) ter vodniki reševalnih psov Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) Gorenjska. Pogrešano osebo so našli nepoškodovano ter jo predali policistom in reševalcem.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 19.09 sta v križišču pri Sveti Katarini v Ankaranu trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Koper so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje in z vpojnimi sredstvi očistili po vozišču razlite motorne tekočine. V nesreči poškodovanega otroka so na kraju oskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP), v SB Izola pa ga bodo prepeljali svojci.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.10 se je na avtocesti Kranj–Ljubljana, okoli 1 km pred izvozom Vodice, kombinirano vozilo s prikolico, na kateri je bilo osebno vozilo, trčilo v odbojno ograjo in obstalo na voznem in prehitevalnem pasu. V prikolico je nato trčilo drugo kombinirano vozilo. Ena oseba je bila lažje poškodovana. Gasilci GB Ljubljana in Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih in z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine. Poškodovano osebo so reševalci NMP prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 7.45 sta se na štajerski avtocesti med priključkoma Blagovica in Krtina, občina Lukovica, zgodili dve prometni nesreči. V prvi sta bili udeleženi dve osebni vozili, v drugi pa osebno in kombinirano vozilo. Ena oseba se je telesno poškodovala. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj obeh dogodkov, odklopili akumulatorje na poškodovanih vozilih, posuli razlite motorne tekočine z vpojnimi sredstvi ter nudili pomoč reševalcem NMP in policistom. Reševalci NMP Domžale so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Na kraju dogodka so posredovali tudi delavci Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS).

Izpostava Maribor

Ob 22.50 sta v naselju Spodnja Polskava, občina Slovenska Bistrica, trčili osebno in tovorno vozilo. Pri tem se je tovorno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Ptuj so kraj nesreče zavarovali, odklopili akumulatorja, posuli po vozišču izteklem pogonskem gorivu in iz rezervoarja prečrpali okoli 50 litrov pogonskega goriva, delavcem avto vlekle nudili pomoč pri postavitvi vozil nazaj na kolesa in skupaj z delavci cestnega podjejta očistili po vozišču razsutih okoli 10 ton bio odpadkov. V nesreči poškodovani osebi so na kraju oskrbeli reševalci NMP.

Izpostava Murska Sobota

Ob 5.05 je v Noričkem vrhu, občina Gornja Radgona, voznik osebno vozilo trčilo v betonsko ograjo. Gasilci PGD Gornja Radgona so zavarovali in osvetljevali kraj nesreče, odklopili akumulator ter s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila in jo predali reševalcem NMP Gornja Radgona.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.15 sta v bližini naselja Veliki Gaber, občina Trebnje, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, razlite motorne tekočine posuli z vpojnim sredstvom, očistili cestišče ter nudili pomoč reševalcem in policiji. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstveni dom (ZD) Trebnje so na kraju oskrbeli dve poškodovani osebi. Na kraju je bil tudi delavec Komunale Trebnje.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.45 je v naselju Ostenk, občina Trbovlje, kombinirano vozilo zdrsnilo z lokalne ceste. Gasilci PGD Trbovlje mesto so vozilo zavarovali pred nadaljnjim zdrsom in ga skupaj z vlečno službo potegnili nazaj na cesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 20.55 se je v naselju Začret, občina Celje, v stanovanjskem objektu pregrevala kurilna naprava. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so izpraznili kurilno napravo, s termovizijsko kamero pregledali napravo in okolico ter prezračili prostore stanovanjskega objekta.

Izpostava Koper

Ob 23.38 se je na Triglavski ulici v Kopru kadilo iz stikala za grelnik vode v kopalnici stanovanja. Gasilci GB Koper so izklopili elektriko in svetovali stanovalcem, da pokličejo serviserja.

Izpostava Maribor

Ob 21.27 je v Košaškem dolu v Mariboru v stanovanjski hiši zagorel sušilni stroj. Občan je stroj izključil iz električne energije in požar pogasil pred prihodom gasilcev Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Maribor mesto, ki so nato prostore preventivno pregledali s termovizijsko kamero, jih prezračili in z merilcem nevarnih plinov preverili prisotnost nevarnih plinov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.13 je Na Pristavi v naselju Šempeter pri Gorici, občina Šempeter-Vrtojba, zaradi tehnične okvare zagorelo v kuhinji stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci PGD Šempeter in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost Gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.45 je na Cesti padlih borcev v Hrastniku zagorelo v kuhinji vikenda. Občan je pred prihodom gasilcev pogasil požar. Gasilci PGD Hrastnik so objekt pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 22.19 je na avtocesti v smeri Koper – Ljubljana pred izvozom Postojna, občina Postojna, zagorelo tovorno vozilo s priklopnikom. Gasilci PGD Postojna in Razdrto so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, osvetljevali kraj in iz rezervoarjev pretočili približno 500 litrov pogonskega goriva. V požaru sta bila tovorno vozilo in priklopnik uničena. Avtocesta je bila med gašenjem popolnoma zaprta v smeri proti Postojni.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 2.42 so v naselju Topolšica, občina Šoštanj, zagoreli odpadki in lesen odpadni material ob gospodarskem poslopju. Gasilci PGD Topolšica in Šoštanj so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Brežice

Ob 14.37 se je v stanovanjskem objektu na Cesti 4. julija v Krškem širil vonj plinu. Gasilci PGE Krško so opravili meritve koncentracije plina, s termovizijsko kamero pregledali prostore, jih prezračili ter izklopili peč. Lastnikom so odsvetovali kurjenje do obiska dimnikarske službe.

Izpostava Kranj

Ob 9.46 so v Tekstilni ulici v Kranju pri sanaciji hiše poškodovali plinsko napeljavo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS )Kranj so zavarovali kraj dogodka, začepili puščanje plina, zaprli ventile ter počakali do prihoda pooblaščene osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.11 so v stanovanjskem bloku v Polju v Ljubljani občani zaznali vonj po plinu. Gasilci GB Ljubljana so z merilniki prisotnosti plina pregledali poslopje, a niso ugotovili odstopanj.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 9.43 je na Podpeški cesti v Notranjih Goricah, občina Brezovica, v stanovanjskem objektu prišlo do izliva okoli 150 litrov kurilnega olja. Olje je onesnažilo lovilni bazen pod dvema 1500 litrov velikima hranilnikoma, peskolovom ob objektu ter melioracijskim jarkom ob zemljišču. Onesnaženje je bilo zaznano tudi v sistemu meteorne vode, kanalizacijskem sistemu in na lokalni čistilni napravi ter v bližnjem potoku Žabnica. Približno 60 l olja so gasilci GB Ljubljana, PGD Brezovica in Vnanje Gorice izčrpali iz lovilnega bazena in peskolova, na ostalih površinah so snov zajeli s pomočjo pivnikov. Na potoku so namestili pregrado iz vpojnih čreves in krp. Po grobi odstranitvi kurilnega olja, so kontaminirane površine nevtralizirali z namenskim sredstvom. Izrabljene vpojne krpe so shranili v vreče in jih pripravili za odvoz s pooblaščenim servisom.

Ob 12.56 so na Cesti na Barju na Škofljici gasilci GB Ljubljana z vpojnimi sredstvi nevtralizirali manjše razlitje kurilnega olja na ulici.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.33 so v zaselku Borovnica, občina Tolmin, gasilci PGD Tolmin vpojna sredstva posuli po razlitem hidravličnem olju na cestišču.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.39 so pri naselju Laze, občina Novo mesto, na vozišču opazili oljni madež. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so razmastili in oprali onesnaženo vozišče v dolžini okoli 1,5 kilometra.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Koper

Ob 10.50 je v gozdu v bližini naselja Popetre v občini Koper občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske ter Zahodnoštajerske regije sta na kraju uničila topovsko granato kalibra 75 mm, italijanske izdelave iz obdobja druge svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Koper

Med 8.26 in 14.00 uro je bila na območju Vrtne ulice v Piranu zaradi intervencijskega popravila na vodovodnem omrežju motena oskrba s pitno vodo. Okvaro so odpravili delavci Rižanskega vodovoda Koper.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.14 so na Starem trgu v Velenju gasilci PGD Velenje iz pokvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Ob 22.58 je v Ulici Kozjanskega odreda v Rogaški Slatini v kopalnici večstanovanjskega objekta puščala voda. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zaprli vodovodni ventil in izklopili elektriko.

Izpostava Koper

Ob 6.18 so v Ulici Vena Pilona v Kopru gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom iz pokvarjenega dvigala rešili osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.37 je na Ulici Metoda Mikuža v Ljubljani zaradi poškodovanega ogrevalnega sistema je voda poplavila stanovanje. Gasilci GB Ljubljana so posesali okoli 80 litrov vode.

Izpostava Maribor

Ob 22.34 je na Limbuški cesti v Mariboru v stanovanjski hiši iztekala voda. Gasilci JZ GB Maribor so zatesnili ventil. Glavni vodovodni ventil pa zaradi dotrajanosti ni bilo možno zapreti.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.34 so gasilci PGD Gorje Poče Trebenče na lokalni cesti Zakriž–Gorje v občini Cerkno odstranili drevo, ki je viselo na cesto in predstavljalo nevarnost za mimo vozeče.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.48 je na Novem Logu v Hrastniku padlo drevo na vodnik komunikacijskega omrežja. Gasilci PGD Hrastnik so odstranili drevo in vodnik z vozišča. O dogodku je bil obveščen dežurni delavec telekomunikacijskega omrežja.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/