Skoči do osrednje vsebine

Ministrica na 66. Slovenskem dnevu v Argentini

10. oktobra so Slovenci v Argentini obeležili že 66. Slovenski dan, obenem pa so praznovali 65 let slovenskega doma Naš dom San Justo. Slovenski dan je osrednja vsakoletna prireditev slovenske skupnosti v Buenos Airesu, ki se ga je letos udeležila tudi ministrica.

Dogajanje se je pričelo s slovesno sveto mašo v stolnici v San Justu, ki jo je vodil duhovnik Jure Rode, slovenski pevski zbor iz San Justa pa je mašo spremljal s petjem. Rojaki, nekateri odeti v slovenske narodne noše, so tudi na ta način s ponosom pokazali svoje slovenske korenine. Po maši so zbrani odšli v slovenski Naš dom Sam Justo, kjer je sledilo dviganje slovenske, argentinske in evropske zastave ter skupni zajtrk. Po njem se je nato odvila svečana akademija, posvečena tako slovenskemu dnevu kot obletnici slovenskega doma, v katerem je potekalo srečanje. Zbrane so med drugim nagovorili predsednik krovne organizacije Slovencev, Zedinjene Slovenije, Jure Komar, slovenski veleposlanik v Buenos Airesu Brian Alain Bergant ter ministrica dr. Jaklitsch, ki se je našim izjemnim rojakom zahvalila za vzgled zvestobe slovenstvu, duhovni tradiciji naroda, ki v sebi nosi tisočletno zgodovino in zaželela, da bi tako ostalo tudi v prihodnje. »Želim si, da bi tudi v prihodnje ohranjali povezanost med seboj, pa tudi z domovino vaših prednikov. Za nas, ki živimo v Sloveniji, ste neodtujljiv del našega naroda. Brez vas slovenski narod ni popoln,« je poudarila ministrica. Zahvalila se jim je tudi za njihov prispevek k priznanju in uveljavitvi Slovenije pred tridesetimi leti ter to priložnost izkoristila za podelitev priznanj ustanovam, ki so v letošnjem in lanskem letu obeležile pomembne obletnice delovanj, in sicer Slomškovemu domu Ramos Mejia za 60. obletnico delovanja, Slovenskemu domu Carapachay za 60. obletnico delovanja, ki jo je obeležil lansko leto, Slovenskemu domu San Martin za 60. obletnico delovanja, ki jo je prav tako obeležil lansko leto, Slovenski osnovni šoli Franceta Balantiča za 70. obletnico, Slovenski mladinski organizaciji Slovenska dekliška organizacija (SDO) in Slovenska fantovska zveza (SFZ) za 60. obletnico in mešanemu pevskemu zboru San Justo za 50. obletnico delovanja. Predsednik Zedinjene Slovenije Jure Komar se je v imenu zbranih ministrici zahvalil za vse njeno delo ter povedal, da so jo poimenovali ministrica srca. 

Pozdravnim govorom je sledil lep in izredno srčen ter domoljuben kulturni program, obarvan s slovensko pesmijo, plesom in prelepimi verzi, ki so ga sooblikovali pevski zbor Ex Corde, slovenski pevski zbor San Justa, pa tudi najmlajši. Prav tako so lahko zbrani ponovno prisluhnili nastopu Rasti 50, dijakom, ki so letos zaključili slovenski srednješolski tečaj dr. Marka Bajuka. Slovenski dan se je zaokrožil s priložnostjo za klepet in srečanje po dolgem obdobju brez tovrstnih prireditev.

Ministrica dr. Jaklitsch se je v popoldanskem času srečala s predsednikom in odborniki Zedinjene Slovenije, krovne organizacije povojne slovenske skupnosti v Argentini, ki združuje predstavnike vseh šestih domov. Odborniki so predstavili svoje dejavnosti, še posebej pa so izpostavili skrbi, s katerimi se soočajo. Skupnost, ki se že vrsto let povezuje, kot so sami povedali, na temelju treh glavnih stebrov: slovenske maše, slovenske šole in družine, je zadnja leta tudi sama postavljena pred številne izzive, še posebej na področju duhovne oskrbe in učenja jezika. Za mnoge otroke slovenščina namreč ni več materni jezik, zato je treba iskati nove oblike, ki bodo za otroke  zanimive. Vzdrževanje velikih društvenih prostorov je prav tako zahtevna naloga, še posebej ob misli, da število članov skupnosti upada, soočajo se z selitvami članov v Slovenijo, svojo ceno pa pušča tudi epidemija. Ministrica se jim je zahvalila za njihovo delo in poudarila pomen tovrstnih pogovorov, saj je rešitve moč najti le skupaj, pri tem pa je ponudila vso podporo in pomoč urada in Slovenije.

Dan je ministrica zaključila v družbi mladih, ki se združujejo v Mladinske organizacije SDO in SFZ. Srečanja se je udeležilo okoli sedemdeset mladih, ki so ministrici predstavili svoje aktivnosti, katerih glavni cilj je medsebojno povezovanje in ohranjanje slovenstva na njim prilagojen način, in sicer s športom, kulturnimi prireditvami in drugimi dejavnostmi. V drugem delu so ministrici postavljali vprašanja o njej, njenem delu, o Sloveniji in tudi o njihovih slovenskih vrstnikih. V pogovoru, ki je potekal zelo sproščeno, je ministrica poudarila, da jo je izredno razveselilo dejstvo, da so se pogovora udeležili v tako velikem številu in jim položila na srce naj ohranijo ljubezen do svojih korenin, naj ohranijo slovensko besedo, saj so prav oni sami prihodnost slovenstva v državi pod »Južnim križem«.