Skoči do osrednje vsebine

Ministri za kmetijstvo o napredku pri pripravi strateških načrtov skupne kmetijske politike

Ministri EU za kmetijstvo in ribištvo so prvi dan dvodnevnega zasedanja v Luxembourgu opravili razpravo o izzivih in napredku pri pripravi strateških načrtov skupne kmetijske politike ter razpravo glede revizije tržnih standardov EU za kmetijske proizvode. Začela so se tudi pogajanja o določitvi ribolovnih možnosti v Baltskem morju za leto 2022.
Minister ob začetku sveta. V rokah ima zvonček s katerim pozvoni za začetek zasedanja.

Minister dr. Jože Podgoršek | Avtor: Svet Evropske unije

1 / 3

Osrednja pozornost sveta je bila namenjena razpravi o izzivih in napredku pri pripravi nacionalnih strateških načrtov skupne kmetijske politike (SKP). Države članice so pozdravile današnjo razpravo, saj načrti zajemajo oba stebra SKP, temeljijo na strateškem pristopu in dajejo državam možnost, da v skupnem okviru izvajajo intervencije, ki so v skladu z njihovimi potrebami. Predsedujoči Svetu EU minister Podgoršek je ob zaključku razprave dejal: »Ministri so nam danes poročali o napredku in izzivih, s katerimi se spoprijemajo pri pripravi načrtov. Delo ni enostavno, saj priprava zahteva transparentnost delovanja in procesa priprave načrtov z vključevanjem vseh deležnikov in ključnih partnerjev. Ob tem pa se zavedamo, da moramo do konca tega leta Evropski komisiji predložiti svoje načrte. Po današnji razpravi lahko rečem, da sem še vedno optimističen, da bo državam uspelo do konca leta opraviti to pomembno nalogo in s tem omogočiti izvajanje nove SKP po načrtih.«

Ministri so opravili tudi razpravo o reviziji tržnih standardov EU za kmetijske proizvode v skladu s priporočili iz strategije »od vil do vilic«. »Ena od prednostnih nalog slovenskega predsedstva je zlasti revizija pravil o označevanju medu. Ministre sem zato prosil, naj v okviru širše razprave o tržnih standardih in trajnosti razmislijo, kako bi lahko kar najbolje posodobili ta pravila, da bi zagotovili večjo transparentnost glede izvora medu. Predlog je dobil široko podporo držav članic. Z ministri smo se strinjali, da mora biti označitev države izvora medu na etiketi proizvoda nezavajajoča in jasna,« je povedal minister Podgoršek.

Prvi dan zasedanja so ministri podali tudi informacije o drugih temah, povezanih s sektorjem prašičjega mesa, z nedavnim srečanjem skupine G20 in revizijo evropske politike kakovosti.

Dopoldne so ministri, pristojni za ribištvo, opravili razpravo o ribolovnih možnostih v Baltskem morju ter izmenjali mnenja o posvetovanjih o ribištvu z Združenim kraljestvom in Norveško za leto 2022. Začela so se tudi pogajanja o določitvi ribolovnih možnosti v Baltskem morju za leto 2022. Delegacije si želijo doseči dogovor še na tokratnem zasedanju sveta.