Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan na 60. obletnici Gibanja neuvrščenih

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je v vlogi razvojnega ministra in namestnika ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja kot predstavnik Slovenije, ene izmed naslednic države ustanoviteljice, udeležil slovesnega zasedanja ob 60. obletnici prve konference Gibanja neuvrščenih. Ob robu zasedanja se je srečal tudi z državnim sekretarjem na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Srbije Nemanjo Starovićem.

Jubilejno zasedanje, ki ga gostita predsedujoči gibanju azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev in srbski predsednik Aleksandar Vučić, simbolično poteka v Beogradu, kjer je pred 60 leti potekala prva konferenca Gibanja neuvrščenih. Srečanja se udeležujejo predstavniki 85 držav. 

Ob robu se je srečal tudi z državnim sekretarjem na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Srbije Nemanjo Starovićem. Sogovornika sta ocenila, da so odnosi med Slovenijo in Srbijo na zelo visoki ravni, kar je dobro izhodišče za nadaljnje sodelovanje. Državni sekretar dr. Raščan je poudaril, da se tvorno sodelovanje odraža na bilateralnem in multilateralnem področju ter prispeva h krepitvi gospodarskega sodelovanja. Državna sekretarja sta se dotaknila tudi odprtih vprašanj nasledstva po nekdanji Jugoslaviji, državni sekretar dr. Raščan je zagotovil tudi nadaljnjo podporo in strokovno pomoč Srbiji v pogajalskem procesu z Evropsko unijo in poudaril pomen nadaljnjega uresničevanja potrebnih reform.

Državni sekretar dr. Raščan je imel ob robu zasedanja še bilateralna srečanja z ministroma za zunanje zadeve Gane in Katarja ter namestnikoma zunanjih ministrov Čila in Južnoafriške republike.