Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. oktobra 2021.

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Med 12.40 in 16.50 je na hitri cesti H4, med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina, občina Vipava, zaradi burje, ki je v sunkih dosega hitrosti do 100 kilometrov na uro, pričela veljati zapora prometa I. stopnje. Prepoved je veljala za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8. ton. Med 16.55 in 19.18 se je burja okrepila in v sunkih dosegala hitrost do 130 kilometrov na uro, pričela je veljati zapora prometa II. stopnje. Zapora je veljala za počitniške prikolice, hladilnike in vsa vozila s ponjavami.

Med 16.38 in 19.18 je tudi odseku regionalne ceste med Vipavo in Ajdovščino zaradi burje veljala zapora prometa I. in II. stopnje.

  

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.35 sta Za Cmirom, občina Kranjska Gora, omagali dve osebi. Posredovali so reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Mojstrana in helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe za posredovanje v gorah, ki je reševalce prepeljal do določene višine, zaradi slabih vremenskih razmer pa ni mogel nadaljevati naloge in se je vrnil v bazo na Brniku. Reševalci so nato pot nadaljevali peš in našli obe onemogli osebi. Ker zaradi slabega vremena niso mogli sestopiti, se bo reševanje nadaljevalo danes.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

0b 8.47 sta na Rimski cesti v Laškem trčili osebni vozili. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Laško in Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so kraj zavarovali, odklopili akumulatorja na vozilih ter z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Laško.

Ob 17.42 je v naselju Vrhovo, občina Radeče, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Sevnica so nudili pomoč invalidnemu vozniku pri izstopu iz vozila ter vlečni službi pri izvleki vozila in čiščenju vozišča. Voznik ni bil poškodovan.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.05 je v naselju Dolščaki, občina Velike Lašče, voznica osebnega vozila zaspala za volanom ter z vozilom zapeljala s cestišča. Gasilci PGD Rob, PGD Velike Lašče in PGD Ribnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter vlečni službi pomagali pri vleki vozila nazaj na cestišče. V nesreči ni bil nihče poškodovan.

Ob 20.18 je na avtocesti iz smeri Rudnik proti predoru Malence, občina Ljubljana, osebno vozilo trčilo v obcestno varovalno odbojno betonsko ograjo. Voznik vozila ni bil poškodovan, preventivno so ga pregledali reševalci NMP Ljubljana. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka ter odklopili akumulator na osebnem vozilu.

Izpostava Maribor

Ob 0.47 je v kraju Zimica, občina Duplek, osebno vozilo zapeljalo s ceste in pristalo na boku v potoku. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so iz vozila rešili voznika, odklopili akumulator in izvlekli vozilo. Reševalci NMP Maribor so voznika zdravstveno oskrbeli na kraju.

Ob 15.15 je v naselju Dolnja Počehova, občina Pesnica, v krožišču voznica z osebnim vozilom zapeljala s cestišča. Gasilci JZ GB Maribor so v vozilu odklopili akumulator. Poškodovano voznico so reševalci NMP prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.55 sta v Gornjih Petrovcih trčili osebni vozili. Pri tem sta se poškodovali dve osebi. Reševalci PHE Murska Sobota so ju odpeljali v SB Murska Sobota. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj nesreče, posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah ter pomagali reševalcem in policiji.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 8.46 je v Morovi ulici v Izoli v gostinskem lokalu zagorel pomivalni stroj, iz katerega je tudi odtekala voda. Gasilci JZ GB Koper in PGD Izola so stroj izklopili iz električnega omrežja, zaprli vodovodni ventil in prezračili prostor.

Izpostava Kranj

Ob 0.48 je v naselju Gorjuše, občina Bohinj, gorela dvostanovanjska lesena hiša. Posredovali so gasilci PGD Gorjuše, Bohinjska Bistrica in Koprivnik. Požar so pogasili in preprečili širjenje na sosednje objekte. Objekt je uničen.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.40 je v Komenskega ulici v Ljubljani gorela vzmetnica v stanovanju. Stanovalci so jo iznesli na balkon in začeli gasiti, dokončno pa so jo pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 14.03 je v Plečnikovi ulici v Mariboru v stanovanjskem bloku zagorelo v kuhinji stanovanja. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor in PGD Studenci. Pogasili so požar ter pregledali in prezračili prostore. V požaru se je lastnica stanovanja poškodovala. Reševalci NMP so jo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Postojna

Ob 17.50 je v Brezovici, občina Hrpelje - Kozina, zagorela elektro omarica na zunanji strani stanovanjskega objekta. Ogenj je ugasnil pred prihodom gasilcev PGD Materija. Ti so kraj dogodka zavarovali ter skupaj z dežurnim delavcem elektro podjetja pregledali elektro omarico in njeno okolico.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.19 je v naselju Kovk v občini Hrastnik gorel pomožni objekt v velikosti 9 x 6 metrov. Gasilci PGD Dol, Hrastnik in Turje so omejili in pogasili požar ter varovali sosednje objekte. Požar je pomožni objekt v celoti uničil.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 5.21 je pred stanovanjsko hišo v Zgornjem Dupleku, občina Duplek, gorelo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Dvorjane so požar omejili in pogasili, vozilo je uničeno.

Izpostava Postojna

Ob 3.10 je na avtocesti Unec–Postojna, občina Cerknica, zagorel avtobus. Posredovali so gasilci PGD Cerknica, Rakek, Unec in Postojna, ki so požar pogasili. Na avtobusu je bilo 36 potnikov in šofer, ki so avtobus pravočasno zapustili. Pri gašenju se je ena oseba lažje opekla. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 19.44 sta pri naselju Glem v občini Koper, na površini okoli 500 kvadratnih metrov, gorela trava in grmičevje. Požar so pogasil gasilci PGD Babiči in JZ GB Koper.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.58 je zagorelo na deponiji odpadkov na Dolgih Brdih na Prevaljah. Požar gasijo in prekopavajo smeti PGD Prevalje, Mežica, Ravne na Koroškem in Kotlje.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 21.39 je v Žiberniku v Rogaški Slatini, zatekala voda skozi obrobo pri dimniku na strehi večstanovanjskega objekta v notranje prostore. Gasilci PGD Rogaška Slatina so s folijo prekrili in zatesnili mesto zamakanja.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.06 so na Kajuhovi poti v Kamniku gasilci PGD Kamnik skozi okno odprli vrata stanovanja in v njem našli mrtvo osebo. Izmerili so prisotnost strupenih plinov, a povišanih vrednosti v prostoru niso zaznali.

Izpostava Maribor

Ob 10.03 so naselju Ogljenšak, občina Slovenska Bistrica, Gasilci PGD Zg. Polskava s pomočjo lestve vstopili v stanovanje, v katerem je bila bolna oseba. Odprli so vhodna vrata in jo pomagali prenesti v reševalno vozilo. Reševalci NMP Slovenska Bistrica so jo prepeljali v UKC Maribor.

Ob 10.57 so v naselju Bresternica, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor s pomočjo avtolestve razrezali in odstranili drevo, ki je padlo na nadstrešek.

Ob 22.03 so na Slivniškem Pogorju v občini Hoče – Slivnica gasilci PGD Hoče iz snežnega zameta rešili dve osebni vozili in odstranili dve podrti drevesi, ki sta ovirali promet.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.13 je v večstanovanjskem objektu v ulici Ob Suhi na Ravnah na Koroškem otrok zaklenil mamo na balkon. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in odprli balkonska vrata.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/