Skoči do osrednje vsebine

Delovni skupini Vojaškega odbora Evropske unije zasedali v Sloveniji

V okviru predsedovanja Republike Slovenije Svetu Evropske unije, je po zasedanju Vojaškega odbora EU (European Union Military Committee - EUMC), v petek, 8. oktobra, v postojnskem hotelu Jama, potekalo še zasedanje obeh delovnih skupin EUMC.

EUMC kot najvišji vojaški organ v okviru Sveta EU pri njegovem delu podpirata dve delovni skupini  in sicer Delovna skupina Vojaškega odbora EU (European Union Military Committee Working Group - EUMCWG) in Delovna skupina Vojaškega odbora EU za glavni cilj (European Union Military Committee Working Group/Headline Goal Task Force - EUMCWG/HTF). Konferenco je vodil predsedujoči EUMCWG, brigadir Roberto Villanueva Barrios, ob podpori predsedujočega EUMCWG/HTF, polkovnika Francisa Gelfija. EUMCWG pokriva predvsem vsebine povezane z delovanjem, EUMCWG/HTF pa vsebine povezane z razvojem zmogljivosti.

Delovni skupini EUMC sta na zasedanju razpravljali o vojaških zmogljivostih EU za hitro odzivanje in možnih poteh ter rešitvah njihove krepitve z vojaške perspektive. Obravnavana vsebina je v zadnjem obdobju na ravni EU postala zelo aktualna predvsem v povezavi z nedavnimi dogodki v Afganistanu. Opravljena neformalna razprava predstavlja dodatni vojaški prispevek k razpravam, ki trenutno potekajo v okviru strateškega dialoga in priprave osnutka Strateškega kompasa, ki naj bi s sprejetjem v prvi polovici prihodnjega leta usmeril nadaljnji razvoj na področju skupne varnosti in obrambe EU.

Delovni skupini EUMC sta v sklopu delovnega obiska obiskali Pivko, kjer sta se vojaškim predstavnikom držav članic EU predstavila Slovenska vojska in Park vojaške zgodovine. Gostje so si ogledali zbirko in razstavo parka, Slovenska vojska pa je v okviru dinamične predstavitve organizirala dinamično vajo specialnih sil ter v okviru statične predstavitve del opreme katero uporablja.

Udeleženci delovnih skupin Vojaškega odbora EU na stopnicah pri Postojnski jami

Udeleženci delovnih skupin Vojaškega odbora EU na stopnicah pri Postojnski jami | Avtor: pk. Marjan Sirk

1 / 2