Skoči do osrednje vsebine

Ministrica pri Slovencih v Ramos Mejii in v San Martinu

Drugi dan obiska pri rojakih v Buenos Airesu je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch pričela pri najmlajših. Obiskala je namreč slovensko osnovno šolo Antona Martina Slomška, ki že več kot 70 let deluje v okviru Slomškovega doma v Ramos Mejii.

Gre za eno izmed najštevilčnejših slovenskih šol v Argentini, ki jo trenutno obiskuje 41 otrok. Najprej so ob slovenski in argentinski himni slovesno dvignili zastave, nato pa je sledil kratek, ampak izredno simpatičen pogovor z najmlajšimi, ki so ministrici tudi zapeli. Prvi del obiska v Slomškovemu domu se je zaključil s simbolično posaditvijo drevesa, ki bo še mnogo let spominjal na današnje srečanje, pri tem so ministrici pogumno in z veseljem pomagali najmlajši, ter s tradicionalnim slovenskim zajtrkom.

Sledilo je srečanje s predsednikom in odborniki Slomškovega doma, ki prav letos obeležuje 60. obletnico svojega delovanja in združuje več generacij Slovencev, ki živijo v okolici Ramos Mejie. Slovenska skupnost, ki se zbira v Slomškovem domu, je zelo aktivna. Tu se redno srečuje skupina mladcev in mladenk, imajo odličen pevski zbor Ex Corde, bogato in razvejano kulturno dejavnost, pred kratkim so ustanovili tudi vrtni klub. V pogovoru so predstavniki doma predstavili izzive, s katerimi se v zadnjem času soočajo. Zavedajo se, da bo potrebno posebno skrb nameniti ohranjanju slovenskega jezika med mlajšo generacijo in s tem povezanim poukom v slovenski šoli, ki je, kot so sami povedali, poleg slovenske maše eden glavnih stebrov ohranjanja slovenske skupnosti. Ministrica jim je pri tem obljubila vso podporo in pomoč urada.   

V nadaljevanju je ministrica dr. Jaklitsch obiskala je Rožmanov dom, namenjen bivanju starostnikov. Ideja o domu za starejše osamljene Slovence se je rodila že pred desetletji. Kasneje je zaradi pomankanja sredstev in potrebah po posodobitvi in povečanju na pomoč priskočila Fundacija za otroke in starejše Hermana Zupana. Ministrici so razkazali lep sodoben dom starejših, danes je v njemu tudi veliko Argentincev, vendar imajo pa Slovenci še vedno prednost pri sprejemu.

Naši rojaki v Argentini so tudi uspešni podjetniki. Ministrica je tako danes obiskala podjetje Interpack, ki sodi v skupino HZ, poslovno skupino zavednega Slovenca Hermana Zupana, in je med vodilnimi podjetji za izdelavo embalaže v Latinski Ameriki ter največje tovrstno podjetje v Argentini. Zaposlujejo več kot 1.500 ljudi v tovarnah v Argentini, Braziliji in Čilu. Proizvajajo zložljive škatle, valovito lepenko, karton, folije in izdelke iz folij, samolepilne nalepke, ukvarjajo pa se tudi z gozdarstvom in prašičjerejo. Njihov naročnik sta med drugim tudi McDonald in Stela Artoa. Ustanovitelj Herman Zupan je bil velik podpornik slovenske skupnosti v Argentini, ves čas jo je tudi finančno podpiral. Njegovo delo in veliko podporo slovenstvu nadaljuje sin Hernán Zupan, prav tako uspešen podjetnik ter tudi častni konzul Republike Slovenije v Buenos Airesu. Gospod Zupan je tudi častni predsednik novoustanovljene Slovensko-argentinske gospodarske zbornice (SIAR), s člani upravnega odbora katere se je v nadaljevanju obiska srečala tudi ministrica dr. Jaklitsch. Zbornico so slovenski podjetniki, ob podpori slovenskega veleposlanika v Argentini Alaina Briana Berganta, ustanovili v torek, 5. oktobra letos. Beseda je tekla o vzpostavitvi tesnejšega gospodarskega povezovanja med Slovenijo in Argentino, pri čemer lahko pomembno vlogo odigrajo prav poslovneži in podjetniki slovenskega rodu v tej južnoameriški državi. Potencial takega povezovanja je izjemno velik in v korist tako slovenski skupnosti kot Sloveniji kot matični državi.

Pot je ministrico nato vodila proti Slovenskemu domu San Martin, kjer se je najprej srečala s članicami Zveze slovenskih mater in žena. Po pandemiji je bilo to njihovo prvo srečanje v živo. Članice so ministrici v prisrčnem pogovoru predstavile njihovo delovanje. Povezujejo se z namenom utrjevanja slovenske kulturne, verske in narodne zavesti, vzgojnega izpopolnjevanja, družabne dejavnosti. Predvsem pa je zveza usmerjena v socialno delovanje in oskrbovanje pomoči potrebnih rojakov v skupnosti, zelo pomembno delo so članice opravile tudi v času pandemije, ko so še posebej skrbele za medsebojno povezanost.

Zadnje srečanje zelo delovnega, ampak prijetnega dne, je bilo namenjeno srečanju s predsednikom in odborniki Slovenskega doma v San Martinu. Dom, ki je lansko leto obeležil 60. obletnico delovanja, prav tako odlikuje bogata društvena dejavnost. V okviru doma deluje pevski  zbor, mladina se tedensko srečuje na odbojkarskem in nogometnih igrišču, ob nedeljah imajo slovensko sveto mašo. Vsako leto organizirajo kulturni večer “Ob Taktu Barv”. V okviru doma deluje tudi sobotna slovenska šola dr. Gregorija Rožmana. Z ministrico so spregovorili tudi o izzivih, s katerimi se soočajo, pogovor pa je tekel tudi možnostih podpore Slovenije pri njihovem delovanju. Člani so se ministrici zahvalili za vso podporo slovenske države, ministrica pa njim za njihovo požrtvovalno delo in trud za ohranjanje slovenske identitete ter zvestobe slovenstvu.