Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. oktobra 2021

Potres

Ob 15.10 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije RS za okolje zabeležili potres magnitude 2,5 v bližini Kamnika, 27 km severno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Kamnika in okoliških naselij. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Med 0.02 in 6.54 je na regionalni cesti Razdrto–Podnanos–Manče–Vipava, občina Vipava, zaradi burje, ki je v sunkih dosegala hitrost do 100 kilometrov na uro, uvedena zapora prometa 1. stopnje. Zapora je veljala za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8. to.

Od 0.51 je na regionalni cesti Vipava–Ajdovščina pričela veljati zapora prometa 1. stopnje.

Med 4.06 in 17.51 je tudi na hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina veljala zapora prometa 1. stopnje.

Med 9.01 in 17.51 je na hitri cesti med Razdrtim in Ajdovščini zaradi burje, ki v sunkih dosega hitrost do 100 kilometrov na uro veljala zapora prometa 1. stopnje.

Med 1.58 in 6.30 je na regionalni cesti Vipava–Ajdovščina, občina Ajdovščina, zaradi burje, ki je v sunkih dosegala hitrost do 100 kilometrov na uro, pričela veljati zapora prometa I. stopnje. Omejitev je veljala za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8. ton.

Med 3.40 in 6.30 je veljala zapora prometa 1 stopnje tudi na regionalni cesti Selo–Vogrsko–Ajševica.

Od 21.58 je bila na hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina zaradi burje uvedena zapora prometa 1. stopnje. Prepovedan je promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 9.15 si je pri pohodu v gozdu na Planinski dom pod Reško planino v občini Prebold pohodnica zlomila nogo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Prebold so nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) pri imobilizaciji in pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 12.36 si je na Viševniku, občina Bohinj, planinec poškodoval ramo. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj so ga na kraju oskrbeli, imobilizirali in na klasičen način prenesli do Rudnega polja, kjer so ga predali reševalcem NMP Bled.

Ob 15.59 je nad vasjo Lom pod Storžičem, občina Tržič, pohodnica v gozdu padla in si poškodovala nogo. Reševalci GRS Tržič so jo na kraju oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila NMP Tržič.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 11.02 je na gozdni poti med Dašnico in Podlonkom, občina Železniki, nenadoma obolel pohodnik. Reševalci GRS Škofja Loka, reševalci NMP Škofja Loka ter združena ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) in GRS s helikopterjem Slovenske vojske so obolelega pohodnika na kraju oskrbeli. Helikopter ga je prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 13.53 ja na cesti Bratov Stražišarjev na Jesenicah občan padel z drevesa. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Postojna

Ob 15.51 je poletel helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik v Veliko Bukovico v občini Ilirska Bistrica. V UKC Ljubljana je prepeljal poškodovano osebo. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.49 je v Pirešici, občina Velenje, osebno vozilo zapeljalo s ceste ter poškodovalo obcestno infrastrukturo. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, očistili cestišče ter nudili pomoč policiji in avto-vleki. V nesreči se nihče ni poškodoval. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 17.13 je v naselju Zatrnik, občina Gorje, osebno vozilo zapeljalo izven vozišča. Gasilci PGD Bled so vozilo postavili nazaj na vozišče in nudili pomoč vlečni službi pri nalaganju vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.33 sta v križišču Brnčičeve in Štajerske ulice v Ljubljani sta trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posuli razlite tekočine z vpojnimi sredstvi in iz vozila s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo. Reševalci NMP so dve osebi prepeljali v UKC Ljubljana. V nesreči sta poginila dva psa, enega je prevzela veterinarska služba.

Ob 11.18 so na Cesti komandanta Staneta v Medvodah trčila tri osebna vozila, pri tem pa se je ena oseba poškodovala. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP in nudili pomoč pri oskrbi.

Ob 14.12 so na križišču Kajuhove in Zaloške ceste v Ljubljani trčili osebni vozili. Poškodovali sta se dve osebi. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi ponesrečencev in odklopili akumulatorja na osebnih vozilih. Reševalci NMP Ljubljana so dve poškodovani osebi oskrbeli in odpeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.24 sta v Panonski ulici v Murski Soboti, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 2.07 sta na cesti Solkan–Nova Gorica, občina Nova Gorica, v bližini bencinskega servisa trčili osebni vozili. Pri tem se je eno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno osebo, vozilo potegnili iz obcestnega jarka, nudili prvo pomoč poškodovanim osebam do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica in nudili pomoč policistom.

Ob 9.27 je na cesti Kobarid–Borjana, občina Kobarid, osebno vozilo zapeljalo z vozišča v grapo. V nesreči se je poškodovala ena oseba. Posredovali so gasilci PGD Kobarid, reševalci NMP Tolmin in Policija.

Ob 17.44 je na regionalni cesti Doblar–Ušnik v občini Kanal osebno vozilo trčilo v zaščitno ograjo. Posredovali so gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in reševalci NMP Nova Gorica.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.04 sta pri naselju Gradac, občina Metlika, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, očistili po vozišču razlite motorne tekočine in nudili pomoč pri prenosu poškodovanih do reševalnega vozila. Reševalci NMP Metlika so dve osebi oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Novo mesto. Delavci cestnega podjetja so poskrbeli za zavarovanje kraja s prometno signalizacijo in očistili cestišče.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 18.14 so v naselju Kozje v istoimenski občini gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kozje in Lesično – Pilštanj - Zagorje so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika in očistili dimniško tuljavo. Lastniku so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Koper

Ob 21.06 je zagorela streha poslovne hale v industrijski coni v Serminu, občina Koper. Posredovali so bili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper, PGD Pobegi-Čežarji, Babiči, Hrvatini, Dekani in Osp ter Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana. Na kraju so bile tudi dežurne službe Elektro Primorske, Istrabenz plini in Rižanski vodovod Koper. Obveščene so bile vse pristojne službe. Požar je bil lokaliziran in pogašen ob 22.51. Gasilci so še pregledali prostore v objektu. Gasilci JZ GB Koper in PGD Pobegi-Čežarji so vršili požarno stražo.

Izpostava Kranj

Ob 16.11 je v Strahinju, občina Naklo, zagorela delavnica, ogenj pa se je širil v smeri stanovanjskega objekta. Gasilci GARS Kranj, PGD Naklo, Duplje, Podbrezje, Žeje - Bistrica, Mavčiče, Goriče, Breg ob Savi in Primskovo so požar omejili in pogasili. Požar je uničil del ostrešja delavnice in poškodoval osebni vozili.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.30 so v naselju Visoko, občina Ig, zagorele saje v dimniku objekta. Gasilci PGD Golo so saje pogasili s prahom in odstranili žareče saje s strehe ter vršili požarno stražo.

Ob 23.42 sta ob reki Savi v Črnučah, občina Ljubljana, goreli vrtičkarski lopi površin 12 in 20 kvadratnih metrov. Gasilci GB Ljubljana in PGD Črnuče so požar pogasili in požarišče pregledali s termovizijsko kamero. Ena baraka je uničena v celoti, druga pa delno.

Izpostava Postojna

Ob 20.11 se je v Cankarjevi ulici v Postojni smodilo v kopalnici stanovanja. Gasilci PGD Postojna so na kraju odklopili električni tok ter pogasili smodečo elektroniko in del instalacije kopalniškega grelnika vode. Nastala je manjša materialna škoda.

Izpostava Ptuj

Ob 11.00 se je Ob Dravi na Ptuju, na objektu farm Perutnine Ptuj, valil dim iz elektro omarice sončnih celic. Gasilci PGD Ptuj so izklopili fotovoltaične panele iz omrežja ter počakali do prihoda vzdrževalca.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.31 se je na Javorniku , občina Ravne na Koroškem, kadilo s stanovanja večstanovanjskega objekta. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne in PGD Ravne na Koroškem so pogasili pozabljeno hrano na štedilniku in prezračili prostore. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so stanovalca zaradi vdihavanja dima prepeljali v SB Slovenj Gradec. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 14.06 je v naselju Verpete, občina Vojnik, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Frankolovo in Vojnik so zavarovali kraj dogodka, omejili in pogasili požar, odklopili akumulator, vozilo pregledali s termovizijsko kamero in z absorbentom posuli po izteklih motornih tekočinah.

Izpostava Kranj

Ob 15.08 je bilo pod gozdno cesto nad Kamno Gorico, občina Radovljica, opaženo goreče osebno vozilo. Gasilci GARS Kranj, PGD Podnart in Kamna Gorica so požar na vozilu pogasili in ga s tehnično pomočjo dvignili na cesto. Nato so prisotni gasilci in reševalci GRS Radovljica, v sodelovanju z vodniki reševalnih psov Kinološke zveze Slovenije (KZS), Zveza reševalnih psov Slovenije (ZRPS) in Gorsko reševalna zveza Slovenije (GRZS) preiskali širše območje z namenom izsleditve voznika. Iskanje je bilo s strani policistov Policijske uprave (PU) Kranj preklicano, ker je bilo ugotovljeno, da se je peš odpravil s kraja dogodka.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.05 je v Rožni dolini, Cesta IX v Ljubljani gorelo osebno vozilo pod lesenim nadstreškom. Z gašenjem je pred prihodom gasilcev začel lastnik. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-Vič so pogasili požar na vozilu, odklopili akumulator in s termovizijsko kamero pregledali vozilo in nadstrešek.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 17.55 je v barju pri naselju Jezero v občini Brezovica gorela podrast na površini okoli 40 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Jezero so požar pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 20 43 se je v Mariborski ulici v Celju kadilo iz stiskalnice za karton pri nakupovalnem središču. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so s tehničnim posegom odstranili kontejner za karton od stiskalnice, kontejner pogasili in pregledali s termo kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.05 je na Ulici bratov Učakar v Ljubljani gorel zabojnik za embalažo. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 1.10 je na Prušnikovi ulici v Mariboru gorel zabojnik za smeti. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Ob 1.38 je v bližini Ulice Pohorskega odreda v Mariboru gorel zabojnik za smeti. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Ob 2.42 je na Prušnikovi ulici v Mariboru gorel zabojnik za smeti. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Ob 19.11 so v Majcigerjevi ulici v Mariboru pri osnovni šoli goreli zabojniki za odpadke. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje so požar pogasili in območje pregledali s termovizijsko kamero.

 

Eksplozije

Izpostava Celje

Ob 15.10 je v naselju Verpete, občina Vojnik, prišlo do neznane eksplozije na okenski polici večstanovanjskega objekta, katera je poškodovala steklo, okensko polico in del ometa. Gasilci PGD Frankolovo so zavarovali kraj dogodka, pregledali in prezračili prostore. Poškodovanih oseb ni bilo, nastala pa je materialna škoda.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 8.05 se je na Gomilskem v občini Braslovče v objektu, zaradi zamašenega dimnika, širil vonj po dimu. Gasilci PGE Celje in PGD Braslovče so zavarovali osebe v objektu, objekt prezračili, pregledali dimni in odsvetovali kurjenje.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 11.48 so na območju akumulacijskega jezera v Završnici, občina Žirovnica, našli več kosov NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije sta nevarne najdbe uničila na kraju najdbe. Obveščeni so bili policisti PU Kranj.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.50 so v naselju Bodrež v občini Kanal pri čiščenju travnika naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila minometno mino italijanskega izvora iz obdobja I. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta do uničenja prepeljala v skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 14.32 je v vasici Tuljaki v občini Koper sunek vetra odkril del pločevinaste strehe, okoli šest kvadratnih metrov. Posredovali so gasilci JZ GB Koper.

Ob 22.51 so gasilci JZ GB Koper intervenirali v Ukmarjevi ulici v Luciji, občina Piran, kjer je otrok zaklenil mamo izven stanovanja. S tehničnim posegom so odprli vrata stanovanja in omogočili materi vstop ter zamenjali ključavnico.

Izpostava Kranj

Ob 17.33 sta na cesti Maršala Tita v Kranju v dvigalu ostali ujeti dve osebi. Gasilci GARS Jesenice so osebi s tehničnim posegom rešili iz dvigala.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.41 so v Gameljnah v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odstranili podrto drevo, ki je padlo na vozišče in oviralo promet.

Ob 10.23 so v Ulici Bratov Babnik v Ljubljani gasilci GB Ljubljana v večstanovanjskem objektu zaustavili iztekanje vode in posesali izteklo vodo. Pregledali so tudi spodnje stanovanje. Poplavljeno je bilo eno stanovanje, drugo stanovanje pa v manjši količini.

Ob 19.19 so na Topniški ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije in reševalcev NMP s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem so našli preminulo osebo.

Izpostava Maribor

Ob 18.09 je v naselju Zgornja Ložnica v občini Slovenska Bistrica drevo, ki je viselo nad cestiščem oviralo promet. Gasilci PGD Zgornja Bistrica so drevo razžagali in odstranili s cestišča. 

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.16 so v Ulici Štefana Kovača v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota ob prisotnosti policije vstopili v stanovanje večstanovanjskega objekta, kjer so našli mrtvo osebo.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.55 se je  pri naselju Potok, občina Straža, pod lesenim mostom čez reko Krko zagozdilo vejevje in ogrožalo varnost mostu. Gasilci PGD Vavta vas so odstranili in očistili vejevje izpod mostu.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/