Skoči do osrednje vsebine

Slovenija s sopobudnicami dosegla sprejem resolucij o pravici do zdravega življenjskega okolja in o pravicah starejših

Na 48. zasedanju Sveta Organizacije združenih narodov (OZN) za človekove pravice v Ženevi sta bili na pobudo Slovenije in podobno mislečih držav sprejeti resoluciji o pravici do zdravega, čistega in trajnostnega življenjskega okolja ter o pravicah starejših.
zastave plapolajo na drogu pred sedežem ZN

V Ženevi je za resolucijo glasovalo kar 43 držav članic Sveta za človekove pravice | Avtor: Stalno predstavništvo RS pri Uradu ZN v Ženevi

Sprejem resolucije o zdravem, čistem in trajnostnem okolju odraža večletna prizadevanja Slovenije in drugih sopobudnic na področju povezovanja vprašanj življenjskega okolja s človekovimi pravicami. Na globalni ravni resolucija širi okvir varovanja človekovih pravic na nekatere najbolj pereče izzive 21. stoletja, kot so onesnaženje zraka, zemlje in morij, podnebne spremembe, pretirana izraba naravnih virov in podobno, ter predstavlja prispevek pred bližajočo podnebno konferenco COP26 v Glasgowu. Resolucijo je Slovenija predlagala skupaj s Kostariko, Maldivi, Marokom in Švico.

Veseli nas, da je za resolucijo glasovalo kar 43 držav članic Sveta za človekove pravice (štiri so bile vzdržane), kar ji daje dodatno težo. Sprejem resolucije so med drugim pozdravili visoka komisarka OZN za človekove pravice  Michelle Bachelet  in izvršna direktorica Programa OZN za okolje (UNEP) Inger Andersen. David Boyd, posebni poročevalec OZN za človekove pravice in okolje, pa jo je označil za zgodovinski dosežek.

Plod več kot desetletnih prizadevanj predstavlja tudi sprejem prve vsebinske resolucije o pravicah starejših, ki jo je Slovenija na tokratnem zasedanju predstavila skupaj z Argentino in Brazilijo. Resolucija, ki obravnava vprašanja diskriminacije na podlagi starosti in starizem, je bila sprejeta soglasno.