Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. oktobra 2021.

Močan veter

Močan veter je preko včerajšnjega dne povzročal preglavice predvsem na Primorskem, Notranjskem in Dolenjskem. Tako je v občinah Velenje, Vransko, Koper, Piran, Logatec, Ajdovščina, Vipava, Mirna, Novo mesto, Trebnje, Komen, Pivka, Sežana in Slovenj Gradec podiral drevesa. Eno drevo je padlo tudi na daljnovod, eno pa se je podrlo na komunikacijski vod. V Slovenj Gradcu je veter odkril streho objekta. V jutranjih urah so na primorski avtocesti delavci Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS-a) zaradi burje zaprli predor Kastelec, v Vipavski dolini pa so zaradi burje veljale omejitve prometa predvsem za kamp prikolice, vozila s ponjavami in hladilnike.

 

Poplave

Izpostava Ljubljana

Ob 11.32 so v Prešernovi ulici v Kočevju gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kočevje izčrpali okoli 16 kubičnih metrov meteorne vode iz kleti stanovanjskega bloka.

Izpostava Maribor

Ob 8.37 je na Lovski poti v Lovrencu na Pohorju meteorna voda zalila klet stanovanjske hiše. Gasilci PGD Lovrenc na Pohorju so vodo izčrpali in očistili zamašen jašek, zaradi katerega je prišlo do poplave.

 

Ogrožanja ali napad živali na ljudi in stvari

Izpostava Ljubljana

Ob 9.38 je kmeta na pašniku na Kamnem vrhu, občina Litija, potem, ko mu je spodrsnilo pohodil bik. Kmeta so na kraju oskrbeli gasilci PGD Gabrovka in ga prenesli do reševalnega vozila.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Postojna

 

Ob 15.02 se je v Odolini, občina Hrpelje - Kozina, občanka poškodovala med gobarjenjem. Gasilci PGD Materija so poškodovano osebo oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila Nujne medicinske pomoči (NMP) Sežana, s katerim so jo prepeljali v Splošno bolnico (SB) Izola.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 16.14 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku poletela v Tuhinj, občina Kamnik, in od tam v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana prepeljala obolelo osebo. Gasilci PGD Srednja vas so zavarovali kraj pristanka helikopterja in pomagali pri prenosu osebe iz reševalnega vozila v helikopter.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 21.29 je v naselju Male Rodne, občina Tekačevo, osebno vozilo trčilo v drevo. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, tehnično rešili ponesrečenca iz vozila, očistili po vozišču razlite motorne tekočine, odstranili razbitine vozila, nudili pomoč policistom, delavcem cestnega podjetja in reševalcem NMP pri oskrbi v nesreči poškodovane osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.23 se je na regionalni cesti Litija–Zagorje ob Savi pri naselju Renke, občina Litija, osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci PGD Litija in Trbovlje - mesto so zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili nazaj na kolesa, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine, očistili cestišče in pomagali delavcem avto vleke pri nalaganju. Poškodovani voznici so nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev.

Ob 18.06 sta na lokalni cesti Suhi Dol–Smrečje, občina Dobrova Polhov Gradec, trčili osebni vozili. Pri tem sta bili dve osebi lažje poškodovani, eno od njih so reševalci odpeljali na zdravljenje. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana ter PGD Dobrova, Šentjošt in Stara Vrhnika, ki so zavarovali so kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih in nudili pomoč reševalcem.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.59 sta v kraju Bača pri Modreju, občina Tolmin, trčili osebni vozili. V nesreči sta se dve osebi poškodovali in so ju reševalci prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Tolmin. Gasilci PGD Tolmin so nudili pomoč reševalcem ter sanirali posledice nesreče na kraju dogodka.

Ob 9.41 se je na hitri cesti Razdrto–Vipava, občina Vipava, prevrnila prikolica tovornega vozila, iz katere se je po vozišču razsul tovor. Posredovali so gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina, PGD Postojna in vzdrževalci DARS-a, ki so vozišče očistili.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.21 je pri naselju Gumberk, občina Novo mesto, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in obstalo v jarku. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, iz jarka izvlekli vozilo, nudili pomoč delavcem vlečne službe in očistili vozišče.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.35 se je v naselju Tolsti Vrh v občini Ravne na Koroškem zaradi razsutih večjih kovinskih predmetov poškodovali osebni vozili. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, očistili po vozišču razlite motorne tekočine in odstranili z vozišča eno poškodovano vozilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 22.35 je v naselju Kerinov Grm, občina Krško, gorela izolacija v medprostoru dvojne stene v bližini kurilne peči v stanovanjskem objektu. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so pogasili požar, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Celje

Ob 9.01 je v Mačkovcu, občina Laško, ponovno zagorelo na posameznih delih požarišča hleva. Posredovali so gasilci PGD Šentrupert in Laško, ki so zavarovali kraj dogodka in posamezna žarišča dokončno pogasili in prekopali.

Ob 12.11 je v Rečici ob Paki, občina Velenje, prišlo do dimniškega požara stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Šmartno ob Paki, ki so zavarovali kraj dogodka.

Ob 13.28 je v Proseniškem, občina Šentjur, prišlo do vžiga v bližini kurilne peči v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Lokarje so zavarovali kraj dogodka, pogasili tleča drva, jih iznesli na prosto, izklopili elektriko, prezračili prostore in prepovedali kurjenje, dokler serviser ne pregleda peči in električne napeljave.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.27 je v naselju Lešane, občina Apače, zagorelo olje v kletnih prostorih stanovanjske hiše. Aktivirani so bili gasilci PGD Lešane, Apače in Gornja Radgona. Lastnik je pogasil ogenj sam, zato so bili gasilci PGD Apače in Gornja Radgona preklicani.

Izpostava Trbovlje

Ob 6.14 so v trgovini na Izlakah v občini Zagorje ob Savi gasilci PGD Izlake in Zagorje pogasili požar hladilnih vitrin, pregledali prostore s termovizijsko kamero in jih prezračili. Gasilci PGD Izlake so ostali na gasilski straži. Na kraju so bili policisti Policijske postaje (PP) Zagorje ob Savi ter delavec Elektra Ljubljana.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 17.06 je v garažni hiši v Prisojah, občina Koper, zagorelo osebno vozilo. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper, ki so odklopili so akumulator, pogasili požar in prezračili prostore. Ogenj je uničil predel motorja in armaturne plošče ter poškodoval razsvetljavo garažne hiše. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.04 je v naselju Rakičan, občina Murska Sobota, na regionalni cesti Rakičan–Beltinci prišlo do požara prikolice s kompresorjem. Požar so pogasili gasilci PGD Murska Sobota in Rakičan.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 17.49 so gasilci JZ GB Koper intervenirali v Rižani, občina Koper, kjer je občan neprijavljeno kuril na prostem. Poučili so ga o prijavi kurjenja ter zaradi izredno vetrovnega vremena ogenj pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.36 sta v bližini Ceste v Mestni log v Ljubljani na vrtičkih goreli leseni vrtni lopi. Požar, ki je vrtni lopi v celoti uničil, so pogasili gasilci GB Ljubljan in PGD Ljubljana-Vič.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 4.56 je zagorelo na ekološkem otoku, na katerem je bilo 7 zabojnikov za odpadke Ob prihodu gasilcev Gasilske Brigade (GB) Ljubljana in PGD Tacen na kraj so bili vsi zabojniki v ognju. Gasilci so požar pogasili. Uničen je nadstrešek ter vseh sedem zabojnikov.

Ob 22.03 je v Wolfovi ulici v Ljubljani gorel zabojnik za smeti. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 19.38 je na Ramovševi ulici v Mariboru gorel zabojnik za smeti. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 11.33 je občan v strugi reke Save pri Mojstrani, občina Kranjske Gora, naletel na Neeksplodirana ubojno sredstvo (NUS). Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta ugotovila, da gre za topovsko granato, kalibra 100 mm, češkega porekla. Granata je bila v slabem stanju, zato sta jo uničila na kraju najdbe. Kraj dogodka so zavarovali policisti.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.53 je v bližini naselja Bitež, občina Nova Gorica, občan naletel na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topovsko granato, kalibra 75mm, mase 7kg, italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 14.29 sta v kraju Paljevo, občina Kanal, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila dve najdeni topovski granati kalibra 75 mm, mase po 7kg, italijanske izdelave ter topovsko granato kalibra 75 mm, mase 5,5 kg, francoske izdelave, vse iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 17.41 je v stanovanjskem bloku na Prešernovi cesti v Velenju v stanovanju puščala voda iz radiatorske cevi. Gasilci PGD Velenje so pregledali stanovanje, zaprli ventil, dežurni upravljalec bloka pa je zamenjal poškodovani ventil.

Izpostava Kranj

Ob 8.21 se je v Zgornjih Bitnjah, občina Kranj, otrok zaklenil v vozilo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s tehničnim posegom odprli vrata vozila in rešili otroka.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.32 so gasilci GB Ljubljana na Šišenski cesti v Ljubljani v prisotnosti policije skozi balkon vstopili v stanovanje in odklenili vhodna vrata. Stanovalec je nemočen ležal na tleh.

Izpostava Maribor

Ob 8.37 se je v naselju Podova, občina Rače-Fram, drevo podrlo na cesto in oviralo promet. Gasilci PGD Podova so drevo razžagali in odstranili.

Ob 9.57 je v Zgornji Kungoti, občina Kungota, drevo padlo čez cesto in oviralo promet. Gasilci PGD Zgornja Kungota so drevo razžagali in odstranili s ceste.

Ob 10.34 so v Bizjakovi ulici na Pragerskem gasilci PGD Pragersko na prošnjo reševalcev NMP odprli vrata v stanovanje in omogočili reševalcem dostop do onemogle, obolele osebe.

Ob 16.31 so pri naselju Fram, občina Rače-Fram, gasilci PGD Fram razžagali in odstranili podrto drevo.

Ob 16.37 je v stanovanju v Turnerjevi ulici v Mariboru tekla voda iz radiatorja. Gasilci JZ GB Maribor so zaprli ventil in preprečili nadaljnje iztekanje.

Izpostava Postojna

Ob 17.12 so v naselju Gradišica, občina Hrpelje - Kozina, gasilci PGD Materija s tehničnim posegom odstranili zračni mehur iz vaške vodovodne instalacije in s tem normalizirali oskrbo z vodo.

Izpostava Trbovlje

Ob 7.02 je na Savinjski cesti v Trbovljah osebno vozilo zdrsnilo s parkirišča. Gasilci PGD Trbovlje mesto so vozilo zavarovali pred nadaljnjim zdrsom in ga s pomočjo vitla izvleki.

Ob 15.40 so na Kidričevi cesti v Zagorju ob Savi gasilci PGD Zagorje mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop ekipi NMP do onemogle osebe. Osebo so prenesli do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/