Skoči do osrednje vsebine

Minister Janez Poklukar bo prihodnji teden gostil zdravstvene ministre na neformalnem srečanju v Sloveniji

Na neformalnem zasedanju ministrov za zdravje, ki bo 12. oktobra, bo rdeča nit zasedanja gradnja odporne zdravstvene unije. Ministri bodo seznanjeni z aktualnim stanjem pandemije in vidikih cepljenja, v sklopu nagovora Evropske komisije.

V razpravi o dostopnosti in dobavljivosti zdravil bodo ministri obravnavali problematiko manjših držav članic, ki zaradi svoje velikosti v primerjavi z večjimi državami članicami težje dostopajo do zdravil. Slovenija se bo zavzela za tesnejše sodelovanje držav članic in neodvisnost EU od trgov tretjih držav.

 

Če želimo doseči boljšo učinkovitost zdravstvenih sistemov in boljšo pripravljenost na morebitne prihodnje pandemije, moramo strateške naložbe bolj ciljno usmeriti. To zahteva tudi dobro upravljanje. Slovensko predsedovanje bo predstavilo možnosti za boljše črpanje sredstev za naložbe v zdravje in prepoznavanje dobrih primerov praks, ki bodo lahko vpeljani v sisteme držav članic.

Pandemija je razkrila šibke točke zdravstvenih sistemov, pomanjkanje zdravil, pomanjkanje zdravstvenega osebja, še posebej je prizadela že tako ranljive skupine. Razkrila je tudi potrebo po hitrejšem in enotnejšem odzivu EU, prav tako je pokazala priložnosti za tesnejše sodelovanje. Zato je ključna gradnja odporne zdravstvene unije, ki bo zmožna boljšega odzivanja na morebitne grožnje za zdravje.

 

Pomembna tema srečanja bodo tudi trenutno stanje epidemije covida-19 in z njo povezani vidiki cepljenja, ki jih bo predstavila evropska komisarka Stella Kyriakides. V tem okviru bodo obravnavani: oklevanje državljanov glede cepljenja proti covidu-19, tretji, poživitveni odmerek in donacije cepiv zunaj Evropske unije.

Srečanje bo potekalo v virtualni obliki, nanj pa so fizično vabljeni ministri za zdravje sedanjega tria predsedstev Svetu Evropske unije, in sicer Nemčije in Portugalske, ter prihodnjega tria predsedstev Svetu EU, to je Francije, Češke in Švedske, prav tako pa tudi evropska komisarka Stella Kyriakides in regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo Hans P. Kluge, medtem ko bosta na daljavo sodelovali direktorici Evropske agencije za zdravila (EMA) in Evropskega centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (ECDC).