Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: Proračunska sredstva gredo v tisto, kar ljudje v Sloveniji potrebujejo

Predsednik vlade Janez Janša je v današnji izjavi za medije po predstavitvi proračunskih dokumentov v državnem zboru komentiral dejstvo, da je opozicija obstruirala sejo, na kateri se predstavlja tako pomemben dokument kot je proračun. Predsednik vlade je dejal, da takšno ravnanje opozicije obžaluje.
Janez Janša v Državnem zboru.

Predsednik vlade Janez Janša na 83. izredni seji Državnega zbora. | Avtor: Kabinet predsednika vlade

"Obstrukcija je eden od instrumentov, ki se ga opozicija lahko posluži, ne vem pa, če se je to že kdaj zgodilo ob predstavitvi proračuna, torej preden sploh slišiš okvire, proti katerim protestiraš. Tudi razlogi, ki so jih navajali, so bili neprepričljivi," je dejal predsednik vlade in dodal, da naj bi po mnenju opozicije vlada odstopila zato, ker imamo dobre makroekonomske podatke. "Mislim, da gre v bistvu za isto stvar, a z drugega zornega kota. V proračunih za prihodnji dve leti je vsako leto po dve milijardi evropskih in slovenskih sredstev za investicije, za investicijske transferje. To pomeni, da bomo gradili nove šole, vrtce, obnavljali stare, da bomo gradili cestno in železniško infrastrukturo, na katero je bilo pozabljeno v prejšnjih letih oziroma desetletjih, zgradili ali obnovili bomo na stotine dodatnih kapacitet za bivalno okolje za starejše, ki potrebujejo oskrbo v domovih. Zgradilo se bo marsikaj, česar doslej ni bilo. Tu so tudi znatna vlaganja v znanost, varstvo okolja, poplavno varnost in digitalno preobrazbo. Ta sredstva gredo v tisto, kar ljudje v Sloveniji potrebujejo. Če pa pogledamo, kam so investirali tisti, ki danes obstruirajo, pa vidimo, da je na desetine in stotine milijonov evrov šlo v zadeve, od katerih ni nič," je bil jasen predsednik vlade.

Poudaril je, da če kdo med novinarji zna našteti kak bistveni nacionalni dosežek katere koli nevladne organizacije z Metelkove 6, kamor je šlo na desetine milijonov v preteklih letih, torej v njihovih mandatih, "potem mi ga povejte". "Pozna kdo kakšen dosežek?" je izjavo sklenil predsednik vlade Janez Janša.