Skoči do osrednje vsebine

Minister Andrijanič na delovnem obisku v Varšavi: »Srednja in vzhodna Evropa – gospodarski čudež zadnjih dveh desetletij«

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je bil 6. in 7. oktobra na delovnem obisku v Varšavi. Delovni obisk je potekal ob eni največjih digitalnih konferenc srednje in vzhodne Evrope »CEE Digital Summit«. Digitalni vrh združuje digitalni sektor in tehnološka podjetja s strokovnjaki in oblikovalci politik, ki se ukvarjajo z digitalno preobrazbo regije. Ob tem ponuja platformo za razpravo o prihodnosti digitalnega gospodarstva srednje in vzhodne Evrope, njenimi izzivi in sredstvih za globlje, digitalno sodelovanje.

Minister Andrijanič je prvi dan obiskal Googlov kampus Varšava, ki je namenjen spodbujanju in ustvarjanju novih zagonskih podjetij. Na okrogli mizi se je minister o izzivih in dosežkih pogovarjal z mladimi iz uspešnih zagonskih podjetij. Seznanil se je z njihovimi idejami in prebojnimi rešitvami na področju digitalnih storitev v naslednjem desetletju. Minister se je nato sestal z veleposlanico Boženo Forštnarič Boroje, s katero je govoril predvsem o ukrepih med epidemijo covida-19 in o digitalnih rešitvah, ki so jih na Poljskem uvedli v zadnjih letih.

Mark Boris Andrijanič je drugi dan svojega prvega mednarodnega obiska v vlogi ministra začel z intervjujem za poljski časnik Dziennik Gazeta Prawna, v katerem je izpostavil ustanovitev nove vladne službe za digitalno preobrazbo v Republiki Sloveniji. Poudaril je, da je bila služba ustanovljena kot koordinacijski vladni organ, ki bo zagotavljal čim hitrejše in čim učinkovitejše izvajanje ukrepov Strateškega sveta za digitalizacijo. V intervjuju je ostro obsodil tudi čedalje bolj skrb vzbujajočo propagando proti cepljenju, ki se širi po družabnih omrežjih. Poudaril je, da je treba zaupati stroki, ki trdi in tudi stalno dokazuje, da je cepljenje edini ukrep, ki omogoča izkoreninjene že skoraj dve leti trajajoče pandemije.

Ministra Andrijaniča je na dvostranskem srečanju sprejel tudi Adam Andruszkiewicz, državni sekretar s pooblastilom ministra za informacijsko tehnologijo. Osrednja tema pogovora je bila izmenjava dobrih praks pri digitalnih storitvah obeh držav in iskanje rešitev za izzive na področju digitalne pismenosti, predvsem starejše populacije. Minister Andrijanič je poljskega kolega seznanil z idejo o uvedbi digitalnega bona v Sloveniji, ki bo namenjen spodbujanju in nadgrajevanju digitalnih veščin, predvsem ranljivih skupin.

Minister za digitalno preobrazbo je v okviru svojega obiska nastopil kot slavnostni govorec na konferenci digitalnega vrha držav srednje in vzhodne Evrope (CEE Digital Summit). V nagovoru je povedal, da se je Republika Slovenija odločila, da digitalno preobrazbo, ki temelji na umetni inteligenci, uvrsti med prednostne naloge predsedovanja Svetu Evropske unije. Poudaril je, da je bil »razvoj gospodarstev v srednji in vzhodni Evropi v zadnjih nekaj desetletjih resnično izjemen, saj je kar deset držav te regije v obdobju 2004–2019 povečalo svoj bruto domači proizvod na prebivalca za 115 odstotkov.« Slovenija po njegovih besedah postaja vodilna država na področju zelene tehnologije in umetne inteligence, saj proizvaja nekaj najboljših električnih letal in čolnov na svetu ter gosti Unescov center za umetno inteligenco. Slovenski minister je dodal, da »mora Evropska unija dopolniti enotni trg, zlasti za digitalne in druge storitve.« To bi po njegovem prepričanju omogočilo zagonskim podjetjem, da razširijo svoje dejavnosti po vsej celini. »Okrepiti moramo sredstva za raziskave in spodbuditi tesnejše sodelovanje med našimi odličnimi univerzami in industrijo, ob tem pa podjetjem omogočiti lažje pridobivanje kapitala in privabljanje vrhunskih talentov,« je navedel minister. Omenil je sveženj ukrepov, ki jih v sodelovanju z drugimi področji izvaja nova vladna služba za digitalno preobrazbo. »Verjamem v moč regionalnega sodelovanja in dialoga. Če bomo nadaljevali po poti reform in digitalne preobrazbe, bomo države srednje in vzhodne Evrope do leta 2040 postale tehnološki in gospodarski motor Evrope,« je sklenil Andrijanič.

Minister Andrijanič se je zatem udeležil uvodnega dela konference z naslovom »Digitalna industrija in čezatlantski odnosi srednje in vzhodne Evrope«. Med drugim je poudaril, da se Evropska unija in ZDA nikoli ne bosta strinjali glede digitalne zakonodaje, vendar pa ju družijo enake vrednote in gospodarski interesi. Zato je čezatlantsko partnerstvo zelo pomembno, njuna povezanost pa je ključ do boljše in varne prihodnosti.

Minister Andrijanič se je nato srečal z Justyno Orlowsko, pooblaščenko poljskega predsednika vlade za inovacije in digitalno politiko. Orlowska je ministra seznanila z digitalnimi rešitvami, razvitimi na Poljskem, in njihovim delovanjem v obliki posebne vladne spletne platforme »GovTech«. Minister Andrijanič je dodal, da se tudi v Sloveniji načrtuje prenovljeni sistem javne uprave v elektronski obliki, ki bo državljanom omogočil preprostejše reševanje upravnih zadev. Sogovornika sta se strinjala, da si obe državi prizadevata narediti še več za promocijo digitalnih orodij, ki že obstajajo. Oba se zavedata izziva, kako izobraziti tiste, ki bi taka orodja želeli uporabljati, a tega še ne znajo. Minister za digitalno preobrazbo je ob koncu srečanja izrazil željo za nadaljnje uspešno sodelovanje med državama.