Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan na EU forumu na visokem nivoju za zaščito ogroženih Afganistancev

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je sodeloval na virtualnem forumu za zaščito ogroženih Afganistancev, ki sta ga gostila visoki predstavnik in podpredsednik Evropske komisije Josep Borrell ter komisarka EU za notranje zadeve Ylva Johansson.
Državni sekretar dr. Raščan med avdio-video konferenco

Državni sekretar dr. Raščan med avdio-video konferenco | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Namen dogodka je bil zagotoviti skladen pristop EU pri zagotavljanju podpore in zaščite tistim, ki to pomoč najbolj potrebujejo, iskanje sinergij med različnimi pobudami in hkrati pokazati solidarnost EU z afganistanskim ljudstvom. Komisarka Johansson je poudarila pomen zaščite ter varnih in zakonitih poti za najbolj ogrožene skupine prebivalstva, vključno s trajnimi preselitvami in humanitarnim sprejemom. V ta namen je napovedala vzpostavitev večletne podporne sheme za zaščito ogroženih Afganistancev. Visoki predstavnik Borrell je med drugim poudaril nujnost prizadevanj za izboljšanje gospodarskih razmer. Visoki komisar Združenih narodov za begunce Grandi pa je pozval k povečanju hitre, fleksibilne in brezpogojne humanitarne pomoči.

Državni sekretar dr. Raščan je poudaril pomen nadaljnje humanitarne pomoči in koordinacije skupnih naporov EU pri zagotavljanju zaščite ranljivih skupin Afganistancev. Poudaril je, da bo Slovenija letos namenila 300 tisoč evrov za blažitev najnujnejših humanitarnih potreb v državi in nadaljevala s podporo kliniki v Kabulu, ki med drugim zagotavlja zdravstvene storitve za ženske. V znak solidarnosti je Slovenija sprejela 25 državljanov Afganistana, ki so v preteklosti sodelovali s Slovensko vojsko ali delegacijo EU.