Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. oktobra 2021.

Poplave

Zaradi obilnega deževja je meteorna voda ogrožala, oziroma poplavila posamezne objekte, zabeležena pa sta bila tudi dva udara strel. Pri slednjem je bila na območju Sežane poškodovana transformatorska postaja. Po zadnjih podatkih je bilo zabeleženo 9 dogodkov, in sicer na območjih občin Šmarje pri Jelšah, Izola, Koper, Postojna, Sežana in Gorišnica. Aktiviranih je bilo 9 gasilskih enot. Sanacije so v teku.

 

Vetrolom

Močan veter je na območjih občin Zreče, Koper, Naklo, Videm in Vuzenica podrl posamezna drevesa, ki so ogrožala objekte in ovirala cestni promet. V povezavi s tem je bilo za sanacijo posledic aktiviranih 5 gasilskih enot.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 16.06 sta v Veliki Pirešici, občina Žalec, trčila avtobus in osebno vozilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velika Pirešica so zavarovali kraj dogodka, oskrbeli eno poškodovano osebo do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Celje, stabilizirali vozilo ter odklopili akumulator. Reševalci NMP Celje so poškodovano osebo odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.35 je na avtocesti pri Lukovici osebno vozilo zletelo s cestišča, prebilo ograjo ter se prevrnilo na streho. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator vozila ter nudili pomoč cestni službi vozilo postaviti na kolesa. Reševalci NMP Domžale so preventivno pregledali voznika.

Ob 20.25 se je pri razcepu Malence, na avtocesti Ljubljana–Grosuplje v občini Ljubljana, osebno vozilo prevrnilo na streho. Voznik osebnega vozila se ni poškodoval. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in vozilo postavili na kolesa.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.25 je v Kostanjeviški ulici v Novi Gorici osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Poškodovanih v nesreči ni bilo. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka in vozilo potegnili na cestišče.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.11 sta na cesti Slovenj Gradec–Dravograd v naselju Gradišče, občina Slovenj Gradec, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe ter počistili cestišče. Poškodovano osebo so reševalci odpeljali v SB Slovenj Gradec.

Izpostava Trbovlje

Ob 14.06 se je na regionalni cesti Trbovlje–Hrastnik pri naselju Dobovec, občina Trbovlje, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Trbovlje mesto so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč vlečni službi pri nalaganju vozila. Reševalci NMP Trbovlje so oskrbeli lažje poškodovanega voznika.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 21.10 je v ulici Kantalon v Brestanici, občina Krško, zagorelo ostrešje stanovanjskega objekta. Gasilci PGE Krško in PGD Brestanica so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, razkrili streho, zaprli glavni ventil vodovoda, s termovizijsko kamero pregledali določena požarišča ter preprečili širitev požara na sosednje objekte. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Brestanica. Dežurni električar Elektra Celje je izklopil elektriko v objektu. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Celje

Ob 13.57 so v naselju Marija Gradec v občini Laško zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Laško so zavarovali kraj dogodka, iz peči centralne kurjave iznesli tleča drva, s termovizijsko kamero pregledali okolico dimniški tuljave ter prezračili prostore. Lastniku so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.42 so v Šalki vasi v občini Kočevje gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kočevje in Šalka vas so ohladili dimnik in počakali da so saje dogorele.

Izpostava Ptuj

Ob 7.43 so na Ljutomerski cesti v Središču ob Dravi v oljarni zagoreli električni kabli. Gasilci PGD Središče ob Dravi in Obrež so ogenj pogasili, okolico ohladili ter pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 8.51 se je v Osnovni šoli Ljudski vrt Ptuj na Ptuju sprožil požarni alarm. Zaposleni na šoli so do prihoda gasilcev evakuirali učence iz šole. Gasilci PGD Ptuj, Grajena in Podvinci pa so pregledali in prezračili šolske prostore, vendar požara niso odkrili.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 19.44 je na avtocesti iz Maribora v smeri Ptuja gorelo osebno vozilo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Starše so požar pogasili in na vozilu odklopili akumulator.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 7.42 se je v tovarni Melamin v Kočevju pri transportu razlila dušikova kislina. Le ta se je ujela v lovilec. Kislino so delno prečrpali že zaposleni sami preostanek pa gasilci PGD Kočevje.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 13.31 so v ulici Vena Pilona v Kopru gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata kabine okvarjenega dvigala in iz nje rešili ujeto osebo.

Izpostava Trbovlje

Ob 7.47 so v ulici Opekarna v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto s tehničnim posegom vstopili v stanovanje v katerem se je nahajala onemogla oseba. Osebo so oskrbeli reševalci NMP Trbovlje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje bodo do petka zjutraj na izpostavljenih legah sunki burje na Primorskem dosegali hitrost med 100 in 120 km/h. V četrtek dopoldne bo tudi v krajih nad okoli 700 m nadmorske višine v vzhodni Sloveniji severovzhodni veter pihal s hitrostjo okoli 70 km/h.