Skoči do osrednje vsebine

Slovenija prvič na tekmovanju European Cybersecurity Challenge

Slovenska ekipa se je prvič udeležila tekmovanja mladih talentov v kibernetski varnosti European Cybersecurity Challenge 2021 v Pragi na Češkem.

Tekmovanja, ki je potekalo od 28. 9. do 1. 10. 2021, so se udeležile ekipe iz 19 držav. Posamezno ekipo je sestavljalo 10 tekmovalcev, od katerih je bilo načeloma polovica juniorjev (starih od 14 do 20 let) in polovico seniorjev (starih od 21 do 25 let). Slovensko ekipo je sestavljalo eno dekle in devet fantov, ki so bili izbrani na nacionalnem izboru na dogodku Cybernight junija 2021 v Ljubljani. Vse ekipe so se pomerile v reševanju izzivov z različnih področij kibernetske varnosti.

Slovenija, ki je na tekmovanju tokrat sodelovala prvič, je na koncu zasedla 15 mesto. Še dopoldan drugega dne tekmovanja pa je celo kazalo na rezultat okoli 10. mesta. Vzporedno s tekmovanjem je potekala tudi konferenca o umetni inteligenci v kibernetski varnosti, na kateri je kapitan slovenske ekipe Gašper Zupanič predstavil esej na to temo. Ekipa Slovenije je bila poleg ekipe iz Malte edina izbrana za predstavitev.

Zadnji dan je bil dopoldan namenjen tekmovanju v geocachingu, popoldan pa podelitvi priznanj. Letošnji zmagovalci so bili Nemci, druga je bila ekipa Poljske, tretja pa ekipa Italije. Slovenska ekipa je dobila priznanje za esej o umetni inteligenci v kibernetski varnosti in za uspešno udeležbo na geocachingu.