Skoči do osrednje vsebine

Podelitev nagrad Republike Slovenije na področju šolstva za leto 2021

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
5. oktobra v svetu obeležujemo svetovni dan učiteljev. V Sloveniji praznik učiteljic in učiteljev ter profesoric in profesorjev praznujemo s slavnostno podelitvijo Nagrad Republike Slovenije na področju šolstva.
Skupinska fotografija vseh nagrajencev

Podeljenih je bilo 10 nagrad, 3 za življenjsko delo in 7 za izjemne dosežke za delo na področju vzgoje in izobraževanja | Avtor: Tamino Petelinšek, STA

Slavnostna govorka na prireditvi, ki je bila letos v sredo, 6. oktobra, je bila ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec. Zbrane je ob koncu prireditve v imenu nagrajenk in nagrajencev nagovorila še prof. Jelena Sitar Cvetko, prejemnica nagrade za izjemne dosežke na področju visokega šolstva.

Delo pedagoških delavcev ni običajno delo. Je poslanstvo. Vlogi vzgojitelja in učitelja sta v vsaki zdravi in v prihodnost usmerjeni družbi nepogrešljivi, kar je v nagovoru izpostavila tudi ministrica prof. dr. Kustec.

"Delo, ki ga dnevno opravljate pedagoški delavke in delavci, je delo za naše otroke, je delo za našo celotno družbo današnjega in jutrišnjega dne. Vi tudi najbolje veste, da to ni običajno delo, ampak je sestavni del vašega vsakdana. Je poslanstvo. Je del našega skupnega medsebojnega spoštovanja, ugleda in zaupanja. Zaupanja v vas kot strokovnjake, kot ljudi. Zaupanja v nas kot družbo, ki je utemeljena na znanju. Za vsako zdravo in v prihodnost usmerjeno družbo je učiteljsko in vzgojiteljsko delo obraz družbe, njenega znanja in tudi vrednot. Je eno od najbolj spoštovanih in uglednih poklicev. Je temeljni steber vsakokratnega odkrivanja, prenašanja in osvajanja novih poti proti obzorjem novega, drugačnega, dotedaj nepoznanega," je dejala ministrica ter se nagrajenkam in nagrajencem zahvalila za njihov doprinos k tej družbi znanja, ki ima dodatno, izjemno težo. "Največjo - vrhunsko vrednost," je poudarila ministrica prof. dr. Simona Kustec.

Ministrica Simona Kustec za govorniškim pultom v nagovoru zbranih.

Slavnostna govorka na prireditvi je bila ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec | Avtor: Tamino Petelinšek, STA

Izpostavila je, da so prejemnice in prejemniki najvišjih nagrad na področju šolstva izjemne osebnosti, mentorji, strokovnjaki z izjemnimi dosežki na področju predšolskega, osnovnošolskega, srednješolskega in visokošolskega izobraževanja, do področja izobraževanja otrok s posebnimi potrebami, šolstva pripadnikov slovenskih manjšin v sosednjih državah in po svetu. "Manj vidno, a zato še toliko bolj spoštovanja in občudovanja vredno je tudi dejstvo, da je za vašimi potmi mnogo odrekanj, številne neprespane noči, tudi nerazumevanja, dvomi. Vse to ste znali in zmogli prebroditi, jih z dvignjeno glavo premagati in iti dalje, proti najvišjim vrhovom novih znanj, veščin, vrlin," je še izpostavila ministrica prof. dr. Kustec in vsem zbranim učiteljicam in učiteljem ter profesoricam in profesorjem ter celotni profesionalni skupnosti ponovno čestitala ob svetovnem dnevu učiteljev.  

Odbor za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju šolstva, ki mu predseduje prof. ddr. Boris Aberšek, je za leto 2021 sprejel odločitev, da podeli 10 nagrad s sedmih področij in sicer 3 za življenjsko delo ter 7 za izjemne dosežke na področju šolstva. 

Prejemniki nagrad za življenjsko delo za leto 2021 so naslednji:

- RADICA SLAVKOVIĆ, za življenjsko delo na področju predšolske vzgoje;

- NIVES POČKAR, za življenjsko delo na področju srednjega šolstva in

- DRAGICA MOTIK, za življenjsko delo na področju dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture za Slovence po svetu.

Prejemniki plaket za leto 2021 so naslednji:

 - dr. JOŽKO LANGO, za izjemne dosežke na področju osnovnega šolstva;

-  POLONCA LEGVART, za izjemne dosežke na področju osnovnega šolstva;

- dr. SAMO KRALJ, za izjemne dosežke na področju visokega šolstva;

- JELENA SITAR CVETKO, za izjemne dosežke na področju visokega šolstva;

- dr. AKSINIJA KERMAUNER, za izjemne dosežke na področju otrok s posebnimi potrebami;

- dr. TANJA MOŽINA, za izjemne dosežke na področju izobraževanja odraslih in

- ANDREJA DUHOVNIK ANTONI, za izjemne dosežke na področju šolstva pripadnikov slovenske manjšine v Italiji, Avstriji in na Madžarskem.

Vsem nagrajenkam in nagrajencem iskreno čestitamo.

Obrazložitve nagrad so zapisane v pripetem zborniku.

Ministrica prof. dr. Simona Kustec, nagrajenka za življenjsko delo Dragica Motik in predsednik odbora prof. ddr. Boris Aberšek

Ministrica prof. dr. Simona Kustec, nagrajenka za življenjsko delo Dragica Motik in predsednik odbora prof. ddr. Boris Aberšek | Avtor: Tamino Petelinšek, STA