Skoči do osrednje vsebine

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske sodeloval na konferenci Pobude za obrambno sodelovanje

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš se je v torek, 5. oktobra, udeležil 9. konference Pobude za obrambno sodelovanje (Defence cooperation initiative – DECI) v Rimu.

Udeleženci so se seznanili s  strateškim pregledom, uresničenimi aktivnostmi in naučenimi lekcijami v povezavi z epidemijo COVID-19. V nadaljevanju so razpravljali o regionalni varnosti in stabilnosti ter izgradnji zmogljivosti, usposabljanju in industrijskem sodelovanju.  Konferenco so sklenili s podpisom predhodno usklajene izjave vseh članic pobude (Joint Statement).

Slovenija je pristopila k Pobudi o regionalnem obrambnem sodelovanju s podpisom pristopne izjave junija 2012. Pobuda združuje države Večnacionalnih sil kopenske vojske IItalije, Madžarske in Slovenije. Dodatno sodelujejo še Avstrija, Hrvaška, Albanija in od zasedanja 2017 tudi Črna Gora. Cilj sodelovanja je, da bi pobuda prerasla svoj okvir in postala mednarodno združenje na vojaško-tehničnem področju, ki bi lahko predstavljalo interese sodelujočih držav v mednarodnih organizacijah, kot sta Nato in EU.