Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Jaklitsch na odprtju razstave "Slovenci-za zmiraj gre!"

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je udeležila odprtja razstave "Slovenci - za zmiraj gre!" v Koroškem deželnem arhivu v Celovcu.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch in deželni glavar avstrijske Koroške dr. Peter Kaiser med ogledom razstave

Ministrica dr. Helena Jaklitsch in deželni glavar avstrijske Koroške dr. Peter Kaiser | Avtor USZS

1 / 3

Ob odprtju je izrazila zadovoljstvo, da je razstava, ki sta jo ob 100. obletnici koroškega plebiscita v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije in Narodnim muzejem Slovenije lansko leto pripravila Arhiv Republike Slovenije in Pokrajinski arhiv Maribor, prišla tudi na Koroško. Poleg ministrice so udeležence nagovorili še direktor Koroškega deželnega arhiva Thomas Zeloth, direktor Arhiva Republike Slovenije dr. Bojan Cvelfar in deželni glavar avstrijske Koroške dr. Peter Kaiser. 

Ministrica je udeležence nagovorila “Plebiscit je pred dobrimi stotimi leti močno zaznamoval in spremenil življenje premnogih ljudi in družin. Koroška, ki za Slovence predstavlja zibelko slovenstva, kjer je zorela naša identiteta, je zaradi odločitve volivcev na plebiscitu ostala zunaj matične domovine. Ne vem, če bi lahko avtorji razstave zbrali boljši naslov, s katerim bi ponazorili dokončnost takratne odločitve - Slovenci, za zmiraj gre. Naslov jasno in nazorno izpričuje, kako usoden je bil takrat tisti trenutek in kakšna velika odgovornost je bila naložena, ne da bi se tega verjetno prav zavedali, vsakemu posamezniku pred 101. letom, ko je oddajal svoj glas.” in izpostavila da živimo v časih, ko je potrebno povezovanje, če želimo ohranjati in krepiti odličnost na vseh področjih. Opravičilo, izrečeno tudi v slovenščini, zveznega predsednika ob stoti obletnici je bila pomembna gesta za skupni prostor prijateljstva in povezanosti, pa tudi skrbi za manjšino.

Na koncu pa zaključila “Tudi z vašo naklonjenostjo in odprtostjo se skupaj učimo iz izkušenj preteklosti zato, da bosta sedanjost in prihodnost boljši.”

Visoka udeležba obiskovalcev pomeni naklonjenost odločitvi, da gre za razstavo v Celovcu, ki odraža drugačen pogled na koroški plebiscit. Razstava bo na voljo vse do 18. novembra 2021.