Skoči do osrednje vsebine

Papežu Frančišku unikatna slovenska harmonika

Papež Frančišek prejel unikatno slovensko harmoniko iz rok Denisa Novato, ki jo je izdelalo podjetje Butolen.

Slovenski harmonikar Denis Novato je v sredo, 29. septembra 2021, ob zaključku splošne avdience papežu Frančišku podaril unikatno diatonično harmoniko. Iz slovenskega lesa jo je izdelal Robert Butolen iz Vidma pri Ptuju, na harmoniki pa je tudi zapisano posvetilo "Papežu Frančišku z ljubeznijo".

Novato, ki je že leta 1998 postal svetovni prvak v igranju na diatonično harmoniko, je letos prejel odlikovanje Viteza italijanske republike, nedavno pa je bil sprejet tudi v dvorano slavnih harmonikarjev v New Yorku. S papežem Frančiškom se je Novato tokrat srečal že tretjič in mu na njegovo željo tudi zaigral.

"Reakcija papeža je bila zelo prisrčna, mislim, da se me je celo spomnil od zadnjega obiska. Prosil me je, naj zaigram nanjo. Ob 30-letnici države Slovenije se mi zdi to res lepa gesta, da papež prejme tradicionalno slovensko glasbilo," je po srečanju s papežem Frančiškom v izjavi za medije dejal Novato.

Pobudniku projekta, Denisu Novatu in izdelovalcu harmonike Robertu Butolenu, s katerima je Veleposlaništvo Republike Slovenije pri Svetem sedežu vseskozi aktivno sodelovalo, gre velika zahvala za njuno velikodušno sodelovanje!