Skoči do osrednje vsebine

Minister za pravosodje na konferenci ministrov za pravosodje Sveta Evrope

Minister za pravosodje Marjan Dikaučič se je na povabilo madžarske kolegice, ki trenutno predseduje Odboru ministrov Sveta Evrope, udeležil konference ministrov za pravosodje Sveta Evrope, ki poteka v Gődőllö pri Budimpešti.

Uvodnim nagovorom madžarske pravosodne ministrice Judit Varga, generalne sekretarke Sveta Evrope Marije Pejčinović Burić in predsedujočega Ad hoc odboru Sveta Evrope za umetno inteligenco Gregorja Strojina je sledila razprava o digitalizaciji pravosodja in uporabi umetne inteligence v sodnih postopkih.

Ministri so spregovorili o pomenu in spodbujanju čezmejne digitalizacije pravosodja in varnemu izkoriščanju celotnega potenciala umetne inteligence, izmenjali so si dobre prakse pri uporabi e-naprav predvsem videokonferenc v sodnih postopkih, kot tudi naglasili izzive, ki sta jih na teh področjih prinesla tako hiter tehnološki razvoj kot pandemija COVID-19. Pomembno je imeti v stalnem uvidu, da so orodja IT ter umetne inteligence predvsem sredstva ter pomoč pri učinkovitejšemu dostopu do pravosodja, niso pa cilj in nadomestilo za odločanje v sodnih postopkih.

Minister Dikaučič je v svoji intervenciji pohvalil dosedanje delo Sveta Evrope na izpostavljenih področjih ter pozdravil napore v zvezi z oblikovanjem normativnega okvira, ki bo reguliral umetno inteligenco. Skupaj z aktivnostmi EU na tem področju lahko Evropa postane zgled za na človeka osredotočeno in zaupanja vredno umetno inteligenco.