Skoči do osrednje vsebine

Minister Vizjak na srečanju Skupine za zeleno rast

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak je nagovoril udeležence spletnega Vrha za zeleno rast (Green Growth Summit), dan pred formalnim zasedanjem sveta za okolje, kjer bodo med drugim ministri razpravljali o svežnju Pripravljeni na 55.

Minister Vizjak je poudaril: »Vzpostaviti je treba uravnotežen nabor politik in ukrepov, ki bo zagotavljal, da vsi resorji, vsi državljani in vse države članice prispevajo svoj delež k doseganju pravno zavezujočih podnebnih ciljev in z upoštevanjem načel pravičnosti in solidarnosti ter stroškovne učinkovitosti.«

Spletno srečanje je naslovilo in preučilo politične razprave o nekaterih glavnih elementih svežnja Pripravljeni na 55 (na primer določanje cen ogljika, energetska učinkovitost, obnovljiva energija, stavbe, promet) in ali je EU na pravi poti za doseganje potrebnih sprememb preobrazbe za doseganje podnebnih ciljev. Na video konferenci je svoje poglede predstavil tudi izvršni podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans.

Pomembno sporočilo je, da ne smemo izgubiti izpred oči obstoječe svetovne podnebne krize in moramo ohraniti ambicije, da bi ublažili vsa podnebna tveganja in dosegli cilj podnebne nevtralnosti.