Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar: Vsaka kriza je preizkus za vse od nas

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes nagovoril zbrane udeležence na 9. Konferenci Slovenskih zdravnikov iz sveta in Slovenije, ki je potekal pod okriljem Zdravniške zbornice Slovenije.

»V veliko čast mi je, da lahko govorim pred vami in da vas ob začetku svetovnega slovenskega kongresa pozdravim in vam zaželim seveda uspešno konferenco.

Smo v težkih časih. Epidemija nas sedaj že več kot 18 mesecev tako ali drugače izčrpava in na vseh korakih družbe zmanjkuje rezerv. Tudi dogajanje v družbi v teh dneh, je samo posledica tega. In zato so teme, kot so etični vidiki v medicinski znanosti,  izrednega pomena. Tudi v teh težkih časih je potrebno na prvo mesto oziroma v ospredje postavljati te pomembne teme.

Verjamem, da je vsaka kriza preizkus za vse nas in verjamem, da je cepljenje tisto osnovno orodje, s katerim lahko dosežemo oziroma se povrnemo v prejšnje življenje.

Prvi korak do zadostne precepljenosti je solidarnost. In spet smo na osnovnih vrednotah. Seveda bomo epidemijo vsi skupaj premagali in se naslednjič tukaj dobili v največjem obsegu, ko bomo vsi spoznali, da je epidemija družbeni problem. Zdravstvo se bori v prvih vrstah, vendar nima vpliva na potek epidemije, ima samo vpliv na posledice, ki jih ta pušča na ljudeh oziroma družbi. Zato je pomembno, da se zavedamo, da je povezovanje, kot smo ga deležni na današnji konferenci, zgled tistemu, kar potrebujemo v družbi. Gre za podobno situacijo kot smo jo imeli leta 1990 in 1991, ko smo ustanavljali samostojno Slovenijo.

Večkrat sem že povedal, da za zaključek epidemije potrebujemo medgeneracijsko enotnost. Enotnost v odnosu do cepljenja. Ko bomo sposobni tega, epidemija ne bo problem slovenske družbe. Iz tega vidika je to povezovanje znotraj družbe lokalnega in globalnega pomena. Slovenci, tudi če smo sami 100% enotni in povezani v tem odnosu do cepljenja, ne bomo zaključili epidemije. Prepričati oziroma ustrezno nagovoriti in opolnomočiti moramo vsakega Zemljana in mu seveda priskrbeti cepivo, da bo opravil svojo solidarno nalogo tako, kot jo opravljamo vsi ostali. Ne smemo pa pozabiti na mlade. Svet stoji na mladih, morajo se pridruževati in deliti prakse in izkušnje. To je najboljša popotnica za prihodnje rodove, kajti ko iščemo vrednote, jih želimo predati mladim.

Zato se je pomembno pogovarjati o dosežkih Slovencev doma in po svetu, in jih na ta način deliti. Na tak način lahko odprto neomejeno širimo znanje in vračamo zaupanje v znanost. Če bi imeli prebivalci popolno zaupanje v stroko, potem danes ne bi imeli problema. Dogodek kot današnji je korak v to smer in prenaša pomembno sporočilo. Odprto pogovarjanje o stroki, strokovnih dosežkih, še posebno v luči epidemije na področju zdravstva. Ko bomo uspeli nadgraditi ta segment verjamem, da bomo brez zadržkov tudi v bodoče imel drugačen pristop do svojega zdravja in zdravja družbe.

Ta trenutek ni bolan eden od nas, bolna je družba. Samo z zavedanjem, kaj je zdravje za posameznika in za družbo, torej javno zdravje, bomo tudi v bodoče močneje pripravljeni na take izzive kot je današnja kriza.«