Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na zasedanju OECD poudaril pomen nadaljnjega razvijanja partnerstev in multilateralizma

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister dr. Anže Logar se je udeležil rednega letnega zasedanja ministrskega sveta Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), na katerem so sprejeli nov strateški dokument z vizijo delovanja OECD v naslednjih desetih letih in strategijo zunanjega delovanja OECD.

Minister dr. Anže Logar je prvi dan zasedanja v Parizu poudaril pomen nadaljnjega razvijanja partnerstev in multilateralizma: "Pandemija covida-19 je pokazala potrebo po pristnih, zanesljivih in močnih partnerstvih. Mednarodno sodelovanje in graditev partnerskih odnosov nam bo pomagalo pri reševanju izzivov v prihodnosti." Dodal je, da smo se iz izkušnje s covidom-19 naučili, da bo treba še več vlagati v javni sistem, znanost, raziskave, izobrazbo in zdravstvo, da se bomo lažje soočali s krizami. Dotaknil se je tudi poplave dezinformacij, kar je izkusila Slovenija v zadnjem letu. "Bolje se bomo morali soočati z dezinformacijami. Te prihajajo od znotraj ali zunaj in spodkopavajo enotnost družbe ter močne demokracije," je še dejal minister dr. Logar.

V strateškem dokumentu z vizijo delovanja je poudarek na zeleni prihodnosti, podnebnih spremembah, COP26, enakosti spolov in zaščiti pravic delavcev ter obsodba prisilnemu in otroškemu delu. Strategija prihodnosti OECD načrtuje dajati prednost podnebni odpornosti in energetski tranziciji. Prav tako bo OECD nadaljevala s krepitvijo globalnega davčnega sistema ter podpirala odprto trgovino in transparentnost.

Minister dr. Logar se je ob robu zasedanja srečal z izraelsko ministrico za okolje Tamar Zandberg. Pogovarjala sta se o podnebnih spremembah in bližajoči se konferenci COP26 ter izmenjala mnenja o vplivu rasti cen energentov na nacionalne klimatske in energetske politike.