Skoči do osrednje vsebine

Dobrodošli pri nas – srečanje slovenskih športnih organizacij iz zamejstva

Na prireditvi z naslovom Dobrodošli pri nas so se 2. oktobra v Monoštru srečali slovenski športniki iz zamejstva. Letošnje srečanje je bilo šesto po vrsti, drugič pri rojakih iz Porabja. Organizirala sta ga Zveza Slovencev na Madžarskem v sodelovanju s Športnim društvom Srebrni Breg z Gornjega Senika. Prireditve se je udeležila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch, ki je podelila priznanja in pokale vsem sodelujočim ekipam. Zavzela se je za ohranjanje slovenske identitete v skupnem slovenskem zamejskem prostoru.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch z udeleženci srečanja | Avtor: KMN

1 / 2

Na nogometnem turnirju so se pomerile ekipe Zveze slovenskih športnih društev v Italiji, Slovenske športne zveze iz Celovca, slovenske skupnosti iz Gorskega kotarja na Hrvaškem in domačini iz Porabja - ŠD Srebrni Breg.

Srečanje slovenskih rojakov iz zamejstva je namenjeno poglabljanju sodelovanja, sklepanju novih znanstev in prijateljstev ter tudi izmenjavi izkušenj in izzivov, s katerimi se soočajo.

Slovenska generalna konzulka v Monoštru Metka Lajnšček je v pozdravnem nagovoru pred začetkom turnirja poudarila pomen športa, ki povezuje in združuje. Izpostavila je uspehe slovenskih športnikov, ki so lahko dober motiv za krepitev domoljubja in narodne pripadnosti doma in zunaj meja matične domovine.