Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 2. oktobra 2021.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 13.38 se je na poti s Slemnove špice, občina Kranjska Gora, poškodovala planinka. Posredovali so reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Rateče in posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči - Gorsko reševalna zveza Slovenije (HNMP – GRZS) na krovu. Poškodovanko so oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Ob 15.38 je pod grebenom Košute, občina Tržič, planinec zašel s poti. Posredovali so reševalci GRS Tržič in posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo HNMP - GRZS na krovu. Planinca so našli in nepoškodovanega prepeljali v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.18 je pri Koči Antona Bavčerja na Čavnu, občina Ajdovščina, pohodnika obšla slabost. Gorski reševalci Planinskega društva Tolmin Postaje GRS Tolmin skupina Ajdovščina so mu nudili pomoč do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (NMP ZD) Ajdovščina. Reševalcem so pomagali pri prenosu osebe do reševalnega avtomobila.

Ob 15.02 se je pod vrhom Moreža v Loški steni, občina Bovec, zaplezal plezalec. Posredovali so reševalci GRZS Bovec in posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo HNMP – GRZS na krovu. Helikopter zaradi megle ni mogel do zaplezanega planinca, tako da so reševalci GRZS Bovec pričeli s klasičnim reševanjem. V pozno popoldanskih urah se je megla razkadila in je posadka s helikopterjem SV ponovno poletela na območje ter reševalno ekipo in planinca prepeljala v dolino.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Maribor

Ob 11.27 se je v naselju Dolge Njive, občina Lenart, oseba poškodovala pri padcu z višine. Posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo HNMP na krovu je poškodovano osebo prepeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 13.47 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor na krovu prepeljala poškodovano osebo iz SB Brežice v UKC Maribor.

Izpostava Celje

Ob 16.45 je posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo HNMP na krovu poletela v Rogaško Slatino, od koder je prepeljala obolelo osebo v UKC Maribor. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Rogaška Slatina so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Kranj

Ob 19.46 je v Hotavljah, občina Gorenja vas - Poljane, nenadoma obolela oseba. Gasilci PGD Trebija so jo na kraju oskrbeli in nudili pomoč do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Škofja Loka.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 19.28 sta na Mariborski cesti v Celju trčila osebno vozilo in kolo z motorjem. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in očistili cestišče. Reševalci NMP Celje so eno poškodovano osebo na kraju oskrbeli ter prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 0.47 sta na območju Luke Koper trčila vlak in osebno vozilo. V vozilu je ostala ukleščena ena oseba. Poklicni gasilci Luke Koper so s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo, sodelavci pa so jo odpeljali na urgenco Splošne bolnišnice Izola.

Izpostava Kranj

Ob 12.32 se je na Golniku, občina Kranj, v prometni nesreči poškodoval otrok. Posredovali so reševalci NMP Kranj in posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo HNMP na krovu. Poškodovanca so oskrbeli in s helikopterjem prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 19.47 so na avtocesti med galerijo Moste in izvozom Lesce v smeri prosti Ljubljani trčila štiri osebna vozila. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih, z vpojnim sredstvom posuli razlite tekočine po vozišču, nudili pomoč pri natovarjanju poškodovanih vozil na vozilo vlečne službe ter nudili razsvetljavo. V nesreči sta bili poškodovani dve osebi, ki so ju na kraju oskrbeli reševalci NMP Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.06 je na Vrtnarski poti v Logatcu osebno vozilo zapeljalo s cestišča, prevozilo nekaj sto metrov po polju in se ustavilo. Voznik je bil neodziven. Gasilci PGD Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in obolelega voznika, ki je prišel k zavesti predali v oskrbo reševalcem NMP Logatec. Ti so ga prepeljali na zdravljenje v UKC Ljubljana.

Ob 23.51 je v naselju Podgrad v občini Ljubljana osebno vozilo zapeljalo s ceste v potok in se zagozdilo v most. V vozilu je bil ukleščen težje poškodovan voznik. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, rešili ukleščenega voznika ter nudili pomoč reševalcem NMP. Poškodovanca so reševalci prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.40 se je na odseku regionalne ceste med Spodnjo Idrijo in Godovičem pri naselju Jelični vrh v občini Idrija pri padcu z motornim kolesom poškodoval voznik. Reševalci NMP ZD Idrija so ga oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj nesreče, pomagali poškodovancu do prihoda reševalcev NMP in policiji pri urejanju prometa. S cestišča so odstranili poškodovano motorno kolo in posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah.

Izpostava Postojna

Ob 20.07 je na avtocesti med počivališčem Studenec in izvozom Postojna, občina Postojna, v naletu trčilo šest osebnih vozil. V nesreči sta se dve osebi poškodovali. Gasilci PGD Postojna in Razdrto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nudili pomoč reševalcem. Reševalci NMP Postojna so poškodovani osebi oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.25 se je v Soški ulici v Ljubljani kadilo iz kleti v stanovanjski hiši. Gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo so pogasili požar bojlerja v kotlovnici, zaprli plinsko pipo, ker se je v kotlovnici nahajala plinska peč, izklopili električno energijo v kletnih prostorih ter celoten objekt prezračili. Osem stanovalcev je še pred prihodom gasilcev zapustilo objekt. Na kraju dogodka sta bili tudi dežurna ekipa Energetike Ljubljana in Policija.

Izpostava Maribor

Ob 18.12 so na Lackovi cesti v Mariboru goreli odpadki v zapuščenem objektu. Požar so pogasili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Radvanje.

Izpostava Postojna

Ob 14.15 so v Studenem, občina Postojna, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Goreče saje so pogasili gasilci PGD Studeno.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.26 je zagorelo v stanovanju večstanovanjskega objekta v Breznu, občina Podvelka. Gasilci PGD Brezno - Podvelka so požar pogasili ter prezračili prostore. Nastala je manjša materialna škoda.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 18.51 so v Vrhpolju pri Šentvidu, občina Ivančna Gorica, občani v romskem naselju kurili kable in odpadni material. Kup navlake na površini 50 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ivančna Gorica in Šentvid pri Stični.

Izpostava Maribor

Ob 20.44 je ob Vinarski ulici v Mariboru zaradi odvrženih pirotehničnih sredstev zagorelo grmičevje. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor – mesto.

Izpostava Novo mesto

Ob 23.18 so na Malem Kalu, občina Mirna Peč, goreli odpadki. Gasilci PGD Mirna Peč so pogasili okoli 200 kvadratnih metrov mešanega odpadnega materiala.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 3.00 je v Glavarjevi ulici v Ljubljani na ekološkem otoku gorel plastični zabojnik za embalažo. Gasilci GB Ljubljana so ob prihodu na kraj odmaknili druge zabojnike od gorečega zabojnika in pogasili požar ter pregledali še ostale zabojnike. En zabojnik je bil uničen in en poškodovan.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor

Ob 10.26 so v Nasipni ulici v Benediktu v istoimenski občini stanovalci večstanovanjske stavbe zaznali vonj po plinu. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor in PGD Benedikt. Opravili so meritev prisotnosti plinov, ki pa prisotnosti le-teh niso pokazale.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Novo mesto

Ob 14.42 je na parkirišču trgovskega centra na Ljubljanski cesti v Novem mestu iz poškodovanega vozila izteklo motorno olje. Onesnaženje na dveh kvadratnih metrih so sanirali gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.05 sta v Renčah, občina Renče-Vogrsko, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije na varno odstranila najdeno topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg in topovski vžigalnik, mase 0,5 kg. Obe nevarni najdbi sta italijanskega porekla iz obdobja I. svetovne vojne.

Izpostava Postojna

Ob 6.09 so v jami Brgevka v Sežani naleteli na večjo količino ubojnih sredstev. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske, Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so dve minometni mini, dve ročni bombi, štiri granate ter vžigalnik dvignili iz jame in uničili v bližini. Reševalci Jamarske reševalne službe Reševalnega centra (JRS RC) Sežana so nudili pomoč pri dvigovanju ubojnih sredstev iz jame. Gasilci PGD Sežana so vršili logistično podporo in nudili pomoč pri varovanju mesta uničenja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Maribor

Ob 6.41 je v ulici Ob potoku v Račah, občina Rače - Fram, voda poplavila kletne prostore stanovanje hiše. Posredovali so gasilci PGD Rače. Iz objekta so izčrpali 3 kubične metre vode in prostor sanirali.

Ob 7.32 so v Klinetovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor ob prisotnosti policije vstopili v stanovanje, kjer je zaradi pokvarjenega vodovodnega ventila iztekala voda in tekla v spodnje nadstropje. V stanovanju so našli preminulo osebo. Gasilci so zaprli vodovodni ventil, izklopili dovod električne energije ter izčrpali vodo.

Ob 17.16 so v Ulici heroja Šlandra v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom rešili tri osebe iz kabine okvarjenega dvigala.

Ob 18.28 so v Stari ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.11 so v Dankovcih, občina Puconci, gasilci PGD Murska Sobota odprli vhodna vrata stanovanjske hiše, kjer se je nahajala obolela oseba in omogočili reševalcem NMP Murska Sobota dostop do nje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.54 so v ulici Brežič v Tolminu gasilci PGD Tolmin nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin pri odpiranju vhodnih vrat stanovanjske hiše, v kateri je obležala obnemogla oseba.

Izpostava Trbovlje

Ob 14.01 je v naselju Knezdol v občini Trbovlje traktor obstal na gozdni poti. Gasilci PGD Trbovlje mesto so zavarovali traktor pred zdrsom.

Ob 18.29 so v naselju Gabrsko, občina Trbovlje, gasilci PGD Trbovlje mesto s pomočjo vitla izvlekli osebno vozilo, ki je obstalo na gozdni poti.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/