Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Jaklitsch na športnem srečanju Dobrodošli pri nas 2021

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je v Monoštru udeležila tradicionalne prireditve Dobrodošli pri nas, športnega srečanja slovenskih športnih zamejskih organizacij in društev iz zamejstva. Tokrat je srečanje organizirala Zveza Slovencev na Madžarskem v sodelovanju s slovenskim Športnim društvom Sreberni Brejg iz Gornjega Senika. Letošnje srečanje je bilo šesto po vrsti in drugo pri rojakih iz Porabja.
Ministrica z nogometaši in drugimi udeleženci na nogometnem igrišču.

Ministrica, nogometaši in drugi udeleženci prireditve. | Avtor: USZS

Športnega dogodka so se udeležili slovenski rojaki iz vseh štirih sosednjih držav, in sicer nogometna ekipa Zveze slovenskih športnih društev v Italiji, ekipa Slovenske športne zveze iz Celovca, ekipa Zveze Slovencev na Madžarskem in ekipa predstavnikov slovenske skupnosti iz Gorskega kotarja na Hrvaškem. Ekipe so se v tekmovalnem delu pomerile med seboj. Letos je slavila nogometna ekipa iz Gorskega kotarja, toda še bolj kot merjenju moči je srečanje namenjeno krepitvi medsebojnega sodelovanja in povezovanja ter izmenjavi izkušenj glede izzivov, s katerimi se srečujejo slovenske športne organizacije in društva v zamejstvu. Druženje ekip se je sicer začelo že dan prej in, kot je povedal eden od udeležencev, je bila pravzaprav zmagovalka dogodka slovenska beseda.

Ministrica je ob zaključku dogodka in podelitvi priznanj vsem sodelujočim ekipam izpostavila pomen športa pri ohranjanju slovenske identitete v slovenskem zamejskem prostoru.

Po srečanju, ki je potekalo v prijetnem in prijateljskem vzdušju, je ministrica dr. Jaklitsch opravila delovni sestanek z zagovornico slovenske narodnosti v madžarskem parlamentu Eriko Koles Kiss in predsednico Zveze Slovencev na Madžarskem Andrejo Kovacs. Sogovorniki so se pogovarjali o nadaljnjih aktivnosti pred kratkim potrjenega Programa za spodbujanje gospodarske osnove avtohtone slovenske narodne skupnosti na Madžarskem s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu, o pripravah na naslednje zasedanje slovensko madžarske mešane komisije za spremljanje sporazuma o zagotavljanju manjšinskih pravic med Slovenijo in Madžarsko in o pomembnih izzivih, s katerimi se soočajo Slovenci v Porabju. Dogodka se je udeležila tudi generalna konzulka v Monoštru Metka Lajnšček.