Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. oktobra 2021

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 10.33 sta se s poti na Kokrško sedlo vzpenjala plezalca proti Kalški gori, občina Kamnik, in se pri padcu poškodovala. Posredovali so reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik, dežurna ekipa za posredovanje v gorah in helikopter Slovenske vojske (SV). Ponesrečenca so oskrbeli, helikopter pa ju je prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 14.19 so na Vojkovem nabrežju v Kopru gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper nudili pomoč občanki pri oskrbi obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.22 je poletel helikopter SV z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik v Kobarid, od koder je v Splošno bolnišnico (SB) Šempeter pri Gorici prepeljal obolelo osebo.

Ob 14.02 je poletel helikopter SV z ekipo za sekundarne prevoze UKC Ljubljana v Šempeter pri Gorici. Iz tamkajšnje bolnišnice je v UKC Ljubljana prepeljal obolelo osebo.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 12.59 se je v Medvodah v istoimenski občini osebno vozilo prevrnilo na bok. Voznica vozila ni bila poškodovana. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so odklopili akumulator, postavili vozilo nazaj na kolesa in na cestišče ter posuli razsute motorne tekočine.

Ob 13.18 sta na Ljubljanski cesti v Kamniku trčili osebni vozili. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kamnik so zavarovali kraj dogodka in s tehničnim posegom rešili ukleščeno poškodovano osebo iz vozila. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Kamnik so poškodovano osebo oskrbeli ter prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 22.22 se je na Celovški cesti v Ljubljani osebno vozilo prevrnilo na streho. Reševalci NMP Ljubljana so oskrbeli poškodovano osebo in odpeljali v UKC Ljubljana. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka do prihoda policistov. Poškodovan je bil tudi semafor, zato so obvestili tudi dežurno ekipo Javne razsvetljave.

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.10 je na pomurski avtocesti pri naselju Lipovci, občina Murska Sobota, osebno vozilo trčilo v zadnji del tovornega vozila. Pri tem je nastala materialna škoda. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, poškodovanih v nesreči ni bilo.

Ob 14.14 je pred naseljem Cezanjevci, občina Ljutomer, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v obcestni jarek. Posredovali so gasilci PGD Ljutomer, ki so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Ljutomer in vlečni službi pri odstranitvi vozila. Poškodovano osebo so reševalci NMP prepeljali v SB Murska Sobota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.42 je v bližini kraja Jezerca, občina Kobarid, osebni avto zapeljal s ceste in trčil v drevo. Gasilci PGD Kobarid in Drežnica so avto izvlekli na cestišče in pomagali reševalcem pri oskrbi poškodovane osebe.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 20.10 je na Ravnah, občina Tržič, gorel vikend. Posredovali so gasilci PGD Bistrica pri Tržiču, Tržič, Kovor, Križe ter Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, ki so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.08 je v parkirni hiši v Trdinovi ulici v Ljubljani gorelo električno vozilo, ki je bilo priključeno na polnilno enoto. Požar se je razširil še na drugo električno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so pogasili požar, prezračili prostore ter iz nadstropij evakuirali sedem oseb. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovane osebe pregledali ter jih šest prepeljali v UKC Ljubljana. V požaru je bila poškodovana infrastruktura garažnega objekta, zgoreli pa sta dve vozili. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

Ob 17.30 so v naselju Zavrstnik v občini Šmartno pri Litiji gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Zavrstnik so objekt pregledali in vršili požarno stražo. Materialna škoda ni nastala.

Ob 19.56 je prišlo do požara v garaži stanovanjskega objekta na Šmarski cesti v občini Škofljica. Na kraj so odšli gasilci PGD Lavrica, Škofljica, Želimlje, Orle in Pijava Gorica. Gasilci so na kraju ugotovili, da je prišlo do požara, ker je ogenj ušel izpod nadzora pri pečenju kostanja. Ogenj se je razširil na garažo in nadstrešek ob hiši. Gasilci so požar lokalizirali in pogasili. Garaža je bila popolnoma uničena, podstrešek pa poškodovan.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 18.56 je v Prešernovi ulici v Žalcu zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Žalec so požar, ki je vozilo uničil, pogasili, pregledali in odklopili akumulator.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.39 je na Šolski ulici v Mengšu gorelo osebno vozilo. Posredovali so gasilci PGD Mengeš, Loka pri Mengšu in Topole, ki so požar lokalizirali in pogasili. Vozilo je uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 7.19 je v Serminu v Bertokih, občina Koper, gorel odpadni material pomešan z zemljo. Gasilci JZ GB Koper in PGD Pobegi - Čežarji so s pomočjo gradbenega stroja premetali kup in ga pogasili.

Ob 18.06 so v Bertokih v občini Koper gasilci JZ GB Koper pogasili manjši kup gorečega odpadnega zelenja.

Izpostava Postojna

Ob 16.24 so v gozdu pri naselju Rodik, občina Hrpelje-Kozina, gasilci PGD Materija pogasili požar borovega gozda in iglic na površini okoli deset kvadratnih metrov.

Ob 17.14 so nad bolnišnico v Izoli gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) in PGD Sežana pogasili okoli 100 kvadratnih metrov podrasti.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Novo mesto

Ob 16.42 je bila po Novomeški cesti v Šentjerneju razlita gnojevka. Gasilci PGD Šentjernej so sprali in očistili okoli 70 metrov cestišča.

Izpostava Postojna

Ob 10.35 so v Petelinjah v občini Pivka gasilci PGD Pivka na parkirišču z vpojnim sredstvom posuli večji oljni madež.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.15 je na cesti Črna–Koprivna, občina Črna na Koroškem, prišlo do onesnaženja cestišča s hidravličnim oljem v dolžini približno en kilometer. Posredovali so dežurni delavci cestnega podjetja Vzdrževanje in obnova cest (VOC) Celje, gasilci Koroškega gasilskega zavoda Ravne na Koroškem in gasilci PGD Črna na Koroškem, ki so madež posuli z vpojnim sredstvom ter počistili cestišče.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.39 so na Cesti goriške fronte v Šempetru pri Gorici delavci gradbenega podjetja naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila več različnih kosov ubojnih sredstev v skupni masi 88,1 kg iz obdobja 1.svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 17.09 so na Krvavški cesti, občina Cerklje na Gorenjskem, gasilci PGD Cerklje na Gorenjskem in Zgornji Brnik s tehničnih posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP Kranj do obolele osebe.

Ob 19.07 je na cesti Maršala Tita na Jesenicah v dvigalu stanovanjskega bloka ostala ujeta ena oseba. Gasilci GARS Jesenice so jo s tehničnim posegom rešili, dvigalo odklopili iz obratovanja ter obvestili pristojnega serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.10 je v Mucherjevi ulici v Ljubljani voda tekla iz stanovanja v četrtem nadstropju v tretje nadstropje. Gasilci GB Ljubljana so v prisotnosti policije odprli vrata stanovanja in zaprli ventil na radiatorju ter posesali vodo.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.44 so v ulici Brod v Novem mestu gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in nudili pomoč reševalcem NMP Novo mesto pri prenosu onemogle osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 22.00 je zamakalo iz sistema centralnega ogrevanja v večstanovanjskem bloku na Cesti v Staro vas v Postojni. Posredovali so gasilci PGD Postojna, ki so s tehničnim posegom preprečili nadaljnje zamakanje v spodnje stanovanje.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.55 je na Trgu svobode na Ravnah na Koroškem v večstanovanjskem objektu počil ventil centralne napeljave. Voda je poplavila stanovanje. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so zaprli glavni ventil. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/