Skoči do osrednje vsebine

Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije pozdravlja projekt samodejnega podnaslavljanja televizijskih oddaj

Objavljamo izjavo Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije ob začetku projekta "Samodejno podnaslavljanje televizijskih programov". Projekt, ki ga financira Ministrstvo za kulturo, izvajata pa Fakulteta za računalništvo in informatiko ter Radiotelevizija Slovenija, bo omogočal sprotno ustvarjanje podnapisov televizijskih oddaj z uporabo samodejne razpoznave slovenskega govora.
Smejoča se starejša gospa, ki spremlja TV program  z daljinskim upravljalcem v roki, na kavču v domačem okolju.

Podnaslavljanje oddaj bo olajšalo spremljanje TV programa vsaj 1.500 gluhim osebam, ki uporabljajo znakovni jezik, ter okoli 200.000 osebam ki imajo različne stopnje izgube sluha. | Avtor: Prostosck-studio/Adobe Stock

Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije izreka globoko spoštovanje in veselje, da so se dolgoletni apeli ZDGNS ter gluhih in naglušnih uporabnikov vsebin RTVSLO (TV, Radio, Splet) končno uslišali. »Tako ne bo država bolj gluha, kot so gluhi sami«, je bila pred kratkim razglašena misel leta in je prav primerna za tovrstni projekt. Številni pozivi ZDGNS in društev, delovni sestanki in sprejemi na Ministrstvu za kulturo, aktivna vloga predstavnikov ZDGNS v Odboru za invalide na RTV in Programskem svetu RTV, ter mnogi pozivi gluhih in naglušnih uporabnikov, ki so svoja pričakovanja naslovili na Varuhinjo gledalcev in poslušalcev na RTV so obrodili prve konkretne sadove. Mnogim gluhim in naglušnim je TV okno v svet. Brez tolmača, sprotnih podnapisov pa le mrtva slika na ekranu. Marsikdaj brez podnapisov slika lahko vzbudi popolnoma napačne in zavajajoče informacije. Ste morda pomislili kako se počutijo gledalci pred TV ekrani, ko množica ljudi demonstrira pred parlamentom, glasno kriči in vzklika, ter celo meče granitne kocke v stavbo hrama demokracije, pa ne razumejo novinarja, ki poroča v živo iz dogodka. Ste morda pomislili kako se gluhi in naglušni gledalci počutijo, ko navijajo za naše vrhunske športnike, bodisi košarkarje, odbojkarje, kolesarje, smučarje in še bi lahko naštevali, ko se veselijo uspehov, medalj in pred ekrani vzklikajo in srečno govorijo o uspehih, pa tega gledalci ne slišijo in ne razumejo? Popolnoma razumemo občutke gledalcev, da bi v tistem trenutku najraje vrgli TV skozi okno.

Zahvaljujemo se Ministrstvu za kulturo in RTV Slovenija, da bosta s pomočjo strokovnjakov uvedla samodejno podnaslavljanje TV programov na RTVSLO. Le tako bodo lahko osebe z izgubo sluha enakopravno spremljale bogat TV program na RTVSLO, od informativnega, kulturno umetniškega, športnega, dokumentarnega, izobraževalnega, mladinskega, otroškega in še bi lahko naštevali. Dostopnost programov je tudi prioriteta vodstva in ustvarjalcev RTVSLO, ki tako izpolnjuje svoje poslanstvo kot javni medijski servis v Sloveniji. Tako bodo lahko tudi radijske postaje RTVSLO, ki se jih vedno več predvaja tudi preko spletnega portala in se jih lahko gleda tudi v živo, postale dostopne osebam z izgubo sluha. Prepričani smo, da bo ta primer sprotnega podnaslavljanja primer dobre prakse tudi za vse ostale storitve, ki so za osebe z izgubo sluha izredno pomembne. Od komercialnih in lokalnih televizij, pa spremljanja sodnih razprav na sodišču, predavanj na fakulteti in še bi lahko naštevali. 

 V Sloveniji je približno 1.500 gluhih oseb, ki uporablja znakovni jezik, ter okoli 200.000 oseb, ki ima različne stopnje izgube sluha. Izguba sluha je najpogostejša spremljajoča invalidnost starejših. Izguba sluha najpogosteje vodi v izolacijo, umik in osamljenost. Osebe se manj vključujejo v socialno in družbeno življenje, soočajo se z velikimi izzivi  na delovnem mestu in tudi v procesu izobraževanja, na vseh ravneh. Zato je dostopnost do informacij in komunikacij, med drugim tudi dostopnost medijev ključnega in življenjskega pomena. Tako bo tudi mnogim starejšim osebam z izgubo sluha bodisi v domovih za starejše ali v domačem okolju, sprotno podnaslavljanje v mnogočem olajšalo kvalitetno življenje in starost.

 Mladen Veršič

Predsednik ZDGNS