Skoči do osrednje vsebine

Slovenija bo organizirala naslednje zasedanje pogodbenic Vodne konvencije in prevzela predsedovanje

  • Ministrstvo za okolje in prostor
V Ženevi sta potekala drugi in tretji dan devetega zasedanja pogodbenic Ekonomske komisije Združenih narodov za Evropo (UNECE) Vodne konvencije.
Udeleženci sedijo v dvorani

Dr. Aleš Bizjak, veleposlanica mag. Anita Pipan, mag. Nataša Anderlič in Tanja Mohorko | Avtor: MOP

1 / 2

Nacionalne delegacije so v splošnem segmentu razpravljale o pomembnih temah sodobnega čezmejnega celostnega upravljanja voda in delovanja konvencije, kot so globalna širitev konvencije, razvoj sporazumov in bilateralnih ter mednarodnih teles upravljanja voda, volitve v izvršilni odbor, nadzor stanja čezmejnih voda in izmenjava podatkov o čezmejnih vodah, pravična in trajnostna delitev vodnih virov, presoje neksus, prilagajanje na podnebne spremembe, voda in industrijske nesreče, program dela 2022 – 2024, poročanje po vodni konvenciji in indikatorju 6.5.2 ter financiranje konvencije. Predstavljeni so bili novi priročniki s področja pravične in trajnostne delitve vode, formiranja skupnih teles za upravljanje voda in načinov njihovega financiranja. Slovenija je v razpravi sodelovala kot predsedujoča Svetu EU in na izbrane točke dnevnega reda podala usklajena stališča Evropske unije in držav članic.

Ob koncu so države pogodbenice sprejele sklepe zasedanja. Zasedanje je sprejelo kandidaturo Slovenije za organizacijo desetega zasedanja pogodbenic leta 2024 v Sloveniji in prevzemu predsedovanja konvenciji v obdobju od leta 2024 do leta 2027. Ob tej priložnosti se je veleposlanica mag. Anita Pipan, vodja Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri uradu Združenih narodov in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi zahvalila za izkazano zaupanje in poudarila pomen konvencije za čezmejno vodno sodelovanje. Predstavila je izhodišča predsedovanja Slovenije in osnovne usmeritve dela konvencije v obdobju od leta 2024 do leta 2027.

Devetega zasedanja pogodbenic, ki je potekalo v hibridni obliki, se je udeležilo več kot 500 visokih predstavnikov in članov delegacij držav pogodbenic, mednarodnih organizacij in drugih udeležencev iz panevropske regije, Afrike, Centralne Azije in Južne Amerike.

Več informacij o dogodku na spletu UNECE