Skoči do osrednje vsebine

Kristalna tehtnica sodstva tokrat v Ljubljani

Vrhovno sodišče in Ministrstvo za pravosodje sta danes gostila prireditev za izbor nagrade Sveta Evrope «Kristalna tehtnica sodstva«, potem ko je projekt Vrhovnega sodišča Izboljšanje kakovosti sodstva osvojil to bienalno nagrado na zadnjem izboru leta 2019.

Letos se je za Kristalno tehtnico potegovalo 21 projektov iz 15-ih držav članic Sveta Evrope, v finalni izbor pa so se uvrstili trije projekti.

Nagrado je prejelo francosko ministrstvo za pravosodje za projekt "Poenostavljene prijave družinskega nasilja znotraj bolnišnice". Projekt  žrtvam nasilja v družini omogoča prijavo nasilja preiskovalnim službam neposredno znotraj zdravstvenih struktur. S tem krepi zaščito žrtev s poenostavljenim postopkom in jim omogoča, da prijavijo nasilje takoj, ko je potrebna tudi zdravstvena oskrba. Francija namerava tak sistem uvesti na celotnem njenem ozemlju.

Posebni priznanji sta prejela tudi druga dva finalista: danski projekt « Virtualni kviz ‘Courtbattle’ in specifične spletne strani za učenje (ustvarjene za osnovne in srednje šole, sestavljene iz različnih tematskih modulov, vključno s simulacijo sojenja) ter ukrajinski projekt "Vzpostavitev, razvoj in krepitev delovanja javnega pravosodnega centra v Odessi".

Pred podelitvijo nagrade so udeležence podelitve, ki je potekala tudi preko spletnega prenosa, nagovorili predsednik Vrhovnega sodišča mag. Damijan Florjančič, minister za pravosodje Marjan Dikaučič in direktor za človekove pravice pri Svetu Evrope, Christophe Poirel. Sledila je okrogla miza z naslovom Udeleženci v centru sodnih postopkov, na kateri so  mednarodni gosti, med drugim tudi sodnik Sodišča EU dr. Marko Ilešič, spregovorili o pomenu postopkovne pravičnosti in o njenem vplivu na zaupanje v sodstvo.

Člani zmagovalne ekipe se slikajo s kristalno tehtnico
1 / 3