Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. septembra 2021.

Neurje 

V jutranjih urah in potem preko dneva 30. 9. so gasilci odpravljali posledice neurja, ki je najprej zajelo območje Beltincev, nato še Kranja, Laškega, Ljutomera, Škofljice, Šenčurja, predvsem pa območje Ljubljane dne 29.9. Gasilci so predvsem črpali vodo iz stanovanjskih in drugih objektov, podvozov, odstranjevali podrta drevesa, čistili zamašene odtočne jaške in pogasili požar elektro omarice v trgovskem centru in poslovni stavbi v Ljubljani. Po do sedaj zbranih podatkih so gasilci posredovali na 85 lokacijah.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 16.27 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu medicinske ekipe iz Univerzitetnega gasilskega društva (UKC) Ljubljana prepeljala obolelo osebo iz Izole v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 9.41 je v Ojstrem, občina Laško, tovorno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Laško, ki so zavarovali kraj, odklopili akumulator na vozilu in z vpojnim sredstvom sanirali razlite motorne tekočine. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Laško so poškodovanega voznika na kraju oskrbeli in odpeljali v Splošno bolnico (SB) Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.02 je na avtocesti iz predora Debeli hrib proti Malencam v smeri Ljubljane, občina Škofljica, tovorno vozilo na izhodu trčilo v robnik ter podrlo drog razsvetljave. Poleg policistov in delavcev Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS-a) so posredovali tudi gasilci Gasilska Brigade (GB) Ljubljana in PGD Grosuplje. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, preprečili iztekanje nevarnih tekočin, odklopili akumulator in pomagali policistom ter DARS-u pri čiščenju vozišča.

Ob 13.15 sta v naselju Breže, občina Ribnica, trčili osebni vozili, pri čemer je bila ena oseba poškodovana. Gasilci PGD Ribnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih ter posuli razlite motorne tekočine z absorbentom. Reševalci NMP UKC Ljubljana so poškodovano oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Ob 23.10 je na uvozu na avtocesto v Logatcu v smeri proti Kopru osebno vozilo zapeljalo z vozišča, trčilo v drevo in obstalo na uvozu. Iz vozila se je kadilo, vendar do požara ni prišlo. Gasilci PGD Dolnji Logatec in Cerknica so zavarovali in razsvetljevali kraj nesreče, odklopili akumulator in z vpojnimi sredstvi posuli po vozišču iztekle motorne tekočine. Aktivirani so bili tudi gasilci GB Ljubljana, vendar njihova pomoč ni bila potrebna. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.09 se je na odseku regionalne ceste med Šempetrom pri Gorici in Volčjo drago, občina Šempeter-Vrtojba, v prometni nesreči voznik z osebnim vozilom prevrnil na streho. Poškodovanega voznika so oskrbeli reševalci NMP ZD Nova Gorica in prepeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico v Šempetru pri Gorici. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, na poškodovanem vozilu odklopili akumulator in ga postavili na kolesa, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovanega voznika ter počistili cestišče.

Ob 6.38 se je na Soški cesti okoli 1 km pred Plavami, občina Kanal, osebno vozilo prevrnilo na bok. Poškodovanih ni bilo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite tekočine in nudili pomoč pri nalaganju vozila na vozilo avtovleke.

Ob 19.04 je na Mestnem trgu v Idriji osebni avto povozil pešca. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj nesreče in pomagali reševalcem NMP Idrija pri oskrbi ponesrečenca.

Ob 21.07 se je na cesti Kobarid –- Staro selo, občina Kobarid, pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci PGD Kobarid so zavarovali kraj nesreče in kolesarju nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Tolmin.

Izpostava Postojna

Ob 16.58 sta na cesti med Hrušico in Podgradom v občini Ilirska Bistrica trčili tovorni vozili. Posredovali so gasilci PGD Ilirska Bistrica in Podgrad, ki so izvajali požarno in prometno varovanje, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli razlite tekočine, pomagali ekipi NMP pri oskrbi poškodovanca, ki so ga oskrbeli na kraju. V nesreči sta bila poškodovana tovorno vozilo in polpriklopnik.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 6.33 sta v Bukovski vasi, občina Dravograd, osebni vozili zapeljali s ceste. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem in PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nudili prvo pomoč eni osebi, ki bo zdravniško pomoč poiskala sama. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 16.43 je v industrijskem obratu na Kovaški cesti v Zrečah zagorelo olje v bazenu v velikosti 350 kvadratnih metrov. Gasilci Zreče so zavarovali kraj, pogasili začetni požar s peno in prezračili prostor.

Izpostava Kranj

Ob 7.05 je na Partizanski cesti na Bledu zagorel električni drog. Dežurni električar je odklopil elektriko, gasilci PGD Bled pa pogasili požar.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.47 se je kadilo iz prostorov restavracije na Kongresnem trgu v Ljubljani. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so na kraju pogasili gorečo elektro omarico in prezračili prostore.

Ob 12.11 je na Zadobrovški cesti v Ljubljani zagorelo v prostorih Inštituta za gradbene materiale. Pred prihodom gasilcev GB Ljubljana so požar gasili že zaposleni. Gasilci so pogasili požar in iznesli večjo količino različnih kemičnih snovi. V požaru sta se dve osebi nadihali dima, vendar nista potrebovali zdravniške oskrbe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.37 so v podjetju v Sedejevi ulici v Novi Gorici gasilci JZ GRD Nova Gorica skupaj s delavci podjetja pogasili požar na delovnem stroju.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 9.28 je na Jurčkovi cesti v Ljubljani gorelo osebno vozilo. Pred prihodom gasilcev GB Ljubljana so požar lokalizirali prisotni. Gasilci so dokončno pogasili požar, odklopili akumulator na vozilu ter oprali parkirišče, ki je bilo prekrito z gasilnim prahom. O dogodku je bila obveščena tudi policija.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 10.50 sta ob železniški progi med Rižano in Hrastovljami, občina Koper, gorela trava in grmičevje. Gasilci JZ GB Koper so na kraju dogodka pogasili okoli 100 kvadratnih metrov trave in grmičevja ter deset gorečih železniških pragov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.14 je v bližini naselja Črniče, občina Ajdovščina, gorelo na divjem odlagališču. Požar so pogasili gasilci PGD Selo.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Novo mesto

Ob 23.11 je bilo v Novem mestu onesnaženo vozišče z olju podobno snovjo, in sicer na relaciji od avtocestnega izvoza Novo mesto-vzhod, ulice Na Brezovici, Zagrebške ceste, Andrijaničeve ceste, Levičnikove ceste in Belokranjske ceste ter vse do naselja Dolnja Težka voda. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so sanirali onesnaženo vozišče v dolžini približno 30 kilometrov. Dežurni delavec cestnega podjetja Novo mesto je na območju onesnaženja postavil opozorilno prometno signalizacijo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 7.34 je v Rožni dolini, občina Ljubljana, občan pri gradbenih delih na dvorišču naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije sta angleško ročno bombo prepeljala na varno lokacijo in jo uničila. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.44 je občan v Šolski ulici v Solkanu, občina Nova Gorica, pri zemeljskih delih naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila 2 šrapnela kalibra 149 mm, skupne mase 93,7 kg, italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne. Nevarni najdbi sta do uničenja shranila v primerno skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 07.14 so v Steklarski ulici v Rogatcu gasilci PGD Rogatec s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba in ji nudili pomoč do prihoda reševalcev, ki so jo oskrbeli na kraju dogodka.

Izpostava Kranj

Ob 13.51 so v Ulici Janeza Puharja v Kranju gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj iz okvarjenega dvigala v stanovanjskem bloku rešili osebo in obvestili pristojno servisno službo.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.51 so v naselju Stična, občina Ivančna Gorica, gasilci PGD Stična odprli vrata stanovanja in pomagali reševalcem pri prenosu onemogle osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.37 so v Gregorčičevi ulici v Ajdovščini gasilci GRC Ajdovščina s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala obolela oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/