Skoči do osrednje vsebine

Minister Koritnik: Odločitev Ustavnega sodišča obžalujem, a jo bom spoštoval

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je sodeloval minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Minister Koritnik se je odzval na današnjo odločitev Ustavnega sodišča, ki je zadržalo izvrševanje 10.a člena Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2.

Minister odločitev Ustavnega sodišča obžaluje, a jo bo spoštoval. Pogoj PC (preboleli, cepljeni) v državni upravi tako od jutri, 1. oktobra, še ne bo veljal.

Kot je poudaril, gre pri današnji odločitvi zgolj za začasno zadržanje in ne za razveljavitev. Minister je poudaril, da omenjeni odlok ni uvedel obveznega cepljenja. Namen je bil zagotoviti varnejše delovno okolje v prostorih, za katere je vlada neposredno odgovorna.

Ob tem je minister izrazil obžalovanje ob tragični smrti dekleta in družini izrekel sožalje. Obsodil je tudi včerajšnje proteste, saj gre po njegovem za populizem, ki je izredno nevaren za javno zdravje, in poceni nabiranje političnih točk.

Slovenija je, kar se covida-19 tiče, trenutno v nezavidljivem stanju, je prepričan minister, in skupna borba vseh bi morala biti, kako premagati to težavo. Po njegovem nas čaka resen pogovor, kako naprej. Še verjame, da smo skupaj sposobni doseči raven precepljenosti, ki bo omogočila, da nepriljubljene ukrepe odpravimo in se vrnemo v bolj običajne tirnice vsakdana.