Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. septembra 2021.

Neurje

V poznih popoldanskih urah se je nad državo razbesnelo neurje z močnimi nalivi, ki so najprej zajeli severovzhod države, območje Beltincev in drugod, zvečer po osmi uri pa do polnoči, pa predvsem območje Ljubljane. Padavine so se umirile, meteorologi napovedujejo suho in sončno vreme. V zelo kratkem času je padlo zelo veliko dežja, na Goričkem je bilo izmerjenih 93 v Ljubljani pa 100 litrov dežja na kvadratni meter v eni uri. Samo v regijskem centru Ljubljana je bilo med 8.00 in 24.00 prejetih preko 2700 klicev. Meteorne vode so zalile preko 500 različnih objektov, predvsem kletne in stanovanjske prostore, osnovne šole, gimnazijo, vrtce, industrijske objekte, gledališče, skladišča, dijaški dom in sodišče. Zalita so bila tudi parkirišča in podvozi, ponekod so bila zalita tudi osebna vozila. Podirala so se tudi drevesa. Poškodovanih v neurju ni bilo. Zabeležena sta bila tudi dva udara strel, v enem primeru je zagorelo okoli 20 kvadratnih metrov ostrešja stanovanjske hiše na Miheličevi cesti v Ljubljani. Gasilci so nudili moč pri črpanju meteornih voda, posredovali so skupno na 362 lokacijah, samo v Ljubljani na 328 lokacijah.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 6.18 sta se pri sestopu z Mišeljske planine, občina Bohinj, planinca zaradi nepoznavanja terena izgubila. Eden si je pri sestopu poškodoval gleženj. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj so ju locirali in nudili prvo pomoč do prihoda helikopterja Slovenske vojske (SV), ki ju je z združeno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) prepeljal v dolino.

Ob 10.59 si je v gozdu v Zvirčah, občina Tržič, pohodnica pri padcu poškodovala nogo. Gorski reševalci GRS Tržič so jo na kraju oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 21.26 je na ljubljanski obvoznici na izvozu za Celovško cesto osebno vozilo zapeljalo s ceste. Voznik vozila ni bil poškodovan. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.20 so na obvoznici v Murski Soboti trčila tri osebna vozila. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Murska Sobota so kraj dogodka proti požarno in proti naletno zavarovali, nevtralizirali iztekle tekočine, očistili vozišče ter nudili pomoč policiji in reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Murska Sobota, ki so na kraju oskrbeli v nesreči poškodovani osebi.

Ob 18.06 je na cesti Stara Nova vas–Veržej s ceste zapeljalo osebno vozilo. Posredovali so gasilci PGD Ljutomer, ki so nudili pomoč reševalcem NMP, odklopili akumulator, vozilo izvlekli iz jarka in ga naložili na vozilo vlečne službe.

Izpostava Postojna

Ob 11.03 je na cesti Tabor - Veliko Polje, občina Sežana, kolesarja obšla slabost. Posredovali so gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana, ki so nudili pomoč ekipi NMP Sežana pri oskrbi kolesarja.

Ob 15.24 je pri Zemenski vagi, občina Ilirska Bistrica, padel motorist. Posredovali so gasilci PGD Ilirska Bistrica, ki so prometno in požarno zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem in sanirali razlite tekočine.

Ob 15.58 sta na cesti med Ribnico in Ilirsko Bistrico v Dolnji Bitnji občina Ilirska Bistrica trčili osebni vozili. Pri tem se je eno vozilo obrnilo na streho. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, nudili pomoč ekipi NMP Ilirska Bistrica, nevtralizirali iztekle tekočine in z avtodvigalom obrnili osebno vozilo na kolesa. V nesreči se je poškodovala ena oseba. Reševalci so jo prepeljali v izolsko bolnišnico.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.07 sta v Gornjem Doliču v občini Mislinja trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Slovenj Gradec so kraj nesreče proti naletno in proti požarno zavarovali, nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem, ki so v nesreči poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec.

Ob 21.06 se je v bližini Narodnega doma v Mežici pri padcu poškodoval kolesar. Poškodovanega kolesarja so oskrbeli reševalci ZRCK Ravne na Koroškem in ga z reševalnim vozilom prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 11.15 je v Ložnici pri Žalcu v občini Žalec zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Požar so pogasili občani. Gasilci PGD Ložnica, Gotovlje in Žalec so pregledali okolico požara in prezračili prostore.

Ob 17.48 je na Železarski cesti v Štorah zagorelo v zapuščenem objektu. Požar so pogasili gasilci PGD Štore, Prožinska vas in Svetina.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.44 so na Cesti na Brdo v Ljubljani v industrijskem objektu goreli filtri v ventilacijskem sistemu. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili in objekt prezračili.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 11.31 je v Dobrnežu v občini Slovenske Konjice zagorel motor. Požar so pogasili občani. Gasilci PGD Tepanje so odklopili akumulator.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 5.56 je v kraju Pleterje, občina Krško, gorelo drevo. Požar so pogasili gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.37 sta ob Prapreški poti v naselju Otočec, občina Novo mesto, goreli suha trava in podrast. Požar na površini okoli 5000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Otočec.

Izpostava Postojna

Ob 12.05 se je na Cesti v Lenivec, občina Sežana, občanu med kurjenjem zelenega odreza in odpadnega lesa ogenj razširil na bližnji kup odpadnega lesa in kartonske embalaže. Požar so pogasili gasilci ZGRS in PGD Sežana.

Ob 14.42 je v gozdu pri naselju Dobec, občina Cerknica, tlelo staro požarišče. Posredovali so gasilci PGD Cerknica, ki so staro požarišče na dvajsetih kvadratnih metrih prekopali in zalili z vodo.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 1.15 so v stanovanju v Ulici bratov Učakar v Ljubljani vonjali plin. Gasilci GB Ljubljana so opravili meritve in pregledali prostore. Meritve so bile v mejah normale.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Novo mesto

Ob 19.14 je bila na cesti od naselja Sevno proti nakupovalnem središču Qlandija v Novem mestu razlita gnojevka v dolžini približno 700 metrov. Gasilci GRC Novo mesto so sprali in očistili cestišče. Na kraju je bil delavec cestnega podjetja.

Izpostava Postojna

Ob 16.15 so med naseljema Dolnji Zemon in Dolenje pri Jelšanah v občini Ilirska Bistrica gasilci PGD Ilirska Bistrica nudili pomoč delavcem cestnega podjetja Koper pri sanaciji vozišča, katero je bilo onesnaženo z naftnimi derivati v dolžini približno treh kilometrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 15.46 je bila v Javorju pri Gabrovki, občina Litija, v gozdu najdena italijanska ročna bomba. Pripadnika državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije sta ročno bombo uničila na kraju najdbe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 8.07 so v ulici Studenec, občina Ivančna Gorica, gasilci PGD Ivančna Gorica skozi okno vstopili v stanovanje in reševalcem ter policistom omogočili dostop do onemogle osebe. Reševalci NMP Ljubljana so osebo oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 20.07 so na Viški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi dveh obolelih oseb.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.04 so v naselju Javornik, v občini Ravne na Koroškem, posredovali poklicni gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem, kjer so s pomočjo avtolestve iz večstanovanjskega objekta odstranili slabo pritrjeno zunanjo enoto klimatske naprave, ki je ogrožala mimoidoče.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.39 so gasilci PGD Trbovlje mesto na Trgu revolucije v Trbovljah iz pokvarjenega dvigala rešili eno osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/