Skoči do osrednje vsebine

Minister Podgoršek se je vodjem veterinarskih služb Evropske unije zahvalil za njihovo delo med epidemijo

Minister dr. Jože Podgoršek se je udeležil sestanka Delovne skupine za živali in veterinarska vprašanja – vodje veterinarskih služb EU. Gre za tradicionalni dogodek v okviru predsedovanja Svetu EU, namenjen strokovnemu delu in izmenjavi mnenj med najvišjimi predstavniki veterinarskih služb kot tudi njihovemu druženju.

V svojem uvodnem nagovoru na Sestanku direktorjev veterinarskih služb je minister dr. Jože Podgoršek izpostavil, da so v času epidemije Covid-19 veterinarske službe opravile zelo pomembno delo, saj so skrbele, da je kljub omejitvam izvajanje veterinarskih storitev in uradnih nadzorov potekalo v spremenjenih pogojih. Dodal je, da v bodo morali v prihodnje številne izzive premagati skupaj. »V strategiji od vil do vilic je predvideno zmanjševanje antibiotikov v živinoreji. To pomeni vnos novih standardov. Svet EU se je seznanil in  Pobudo evropskih državljanov Končajmo dobo kletk in jo podprl. Skupaj z vami moramo poiskati rešitve kako peljati naprej živinorejo z večjim poudarkom na dobrobiti živali.«.  

Vodje veterinarskih služb so se generalnemu direktorju Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo Matjažu Gučku zahvalili za organizacijo sestanka, saj je ključnega pomena, da se srečajo in spoznajo v živo. Generalni direktor Guček je dodal »Možnost, da se srečujemo in o tekočih problematikah razpravljamo v živo je zelo pomembno, saj je reševanje odprtih vprašanj učinkovitejše kar je pri našem delu bistvenega pomena.« Vodje veterinarskih služb bodo na sestanku, ki se bo zaključil v petek razpravljali o digitalizaciji veterinarske službe, o odzivih na generalno skupščino Organizacije o zdravju živali (OIE), ki je letos potekala virtualno, ter stanju glede dopolnitev Uredbe o uradnem nadzoru.

Pogovorili so se tudi o sporazumu med Evropsko unijo (EU) in Združenem Kraljestvu in njihovem vplivu na trgovino njima. Predstavniki Evropske komisije (EK) so delegacijam predstavili tudi rezultate prvega sestanka med EU in Združenim kraljestvom na področju sanitarnih in fitosanitarnih pogojev za trgovanje, ki je potekalo v mesecu septembru.  

Jutri se bodo vodje odpravili na strokovno ekskurzijo v Sečoveljske soline kjer si bodo ogledali njihovo delovanje in naravni habitat. Gre za območje habitatov redkih, ogroženih in značilnih rastlinskih in živalskih vrst, kjer je zaradi dolgotrajnega delovanja človeka nastal tipičen solinski ekosistem.