Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. septembra 2021.

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.20 sta se na območju med Škrbino in Vrhom Zelenic v pogorju Jalovca, občina Bovec, izgubila pohodnika. Na predvideno turo sta se odpravila dan prej, prispela do Sedla Kanja in se ob vračanju proti Zavetišču pod Špičkom izgubila ter noč prebila na prostem. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bovec in posadka s helikopterjem Slovenske vojske. Dehidrirana, prezebla in onemogla pohodnika so našli in ju prepeljali v dolino Trente.

Ob 18.36 je v gozdu nad vasjo Potoki, občina Kobarid, z gozdne ceste zdrsnila starejša oseba in se poškodovala. Gorski reševalci GRS Tolmin so poškodovanko namestili v nosila in jo dvignili okoli 80 metrov do gozdne ceste, kjer so jo prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Zdravstvenega doma (ZD) Tolmin.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 11.41 se je na območju Blegoša, občina Gorenja vas - Poljane, pri ponesrečenem poskusu vzleta poškodoval jadralni padalec. Reševalci GRS Škofja Loka so ga na kraju oskrbeli, posadka s helikopterjem SV z združeno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik na krovu pa ga je prepeljala v UKC Ljubljana.

Ob 14.24 je po vzletu z vzletišča v Gozdu, Občina Tržič, jadralni padalec zasilno pristal na drevesu. Reševalci GRS Tržič so ga nepoškodovanega z vrvno tehniko rešili z drevesa.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 4.29 smo bili obveščeni o delovni nesreči v podjetju Tosama na Šaranovičevi cesti v občini Domžale kjer je stroj delavki ukleščil roko. Pred prihodom gasilcev so zaposleni rešili roko iz stroja. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so do prihoda reševalcev nudili pomoč poškodovani osebi.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 13.45 sta na avtocesti pri Čatežu ob Savi, občina Brežice, trčili tovorni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in z absorbcijskim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Brežice so na kraju oskrbeli lažje poškodovano osebo in jo prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Brežice.

Izpostava Maribor

Ob 13.18 sta na avtocesti med izvozoma Slovenska Bistrica jug in Tepanje, občina Slovenska Bistrica, trčili osebni vozili. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle tekočine in očistili vozišče. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.58 je na cesti med Solkanom in Tolminom pred naseljem Ročinj v občini Kanal voznik z motornim kolesom trčil z jelenjadjo in se poškodoval. Poškodovanca so oskrbeli reševalci NMP ZD Nova Gorica in ga prepeljali v Splošno bolnišnico v Šempetru pri Gorici. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče, pomagali reševalcem pri oskrbi poškodovanca, policiji pri urejanju prometa in počistili cestišče.

Ob 23.14 sta v predoru Panovec v Novi Gorici čelno trčili osebni vozili. V nesreči je ena oseba na kraju dogodka podlegla poškodbam, tri huje poškodovane, pa so prepeljali v Splošno bolnišnico v Šempetru pri Gorici. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili ukleščene osebe, vpojna sredstva posuli po izteklih motornih tekočinah ter nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.10 je na gozdni poti pri Dolenjih Laknicah, občina Mokronog-Trebelno, občan našel osebno vozilo, ki je bilo okoli 25 metrov pod cesto prislonjeno na drevo. V vozilu je bil bila preminula oseba. Gasilci PGD Trebnje in Mokronog so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, stabilizirali vozilo ter odklopili akumulator. S tehničnim posegom so mrtvo osebo izvlekli iz vozila, jo z vrvno tehniko prenesli do ceste ter predali pogrebni službi. Na kraju so bili reševalci nujne medicinske pomoči ZD Trebnje in policisti.

Izpostava Postojna

Ob 6.33 sta na cesti Topolc - Ribnica v Gornjih Bitnjah, občina Ilirska Bistrica, trčila osebno vozilo in avtobus. Posredovali so gasilci PGD Ilirska Bistrica, ki so izvajali požarno in prometno varovanje, odklopili akumulatorje, razsvetljevali mesto dogodka, z vpojnimi sredstvi posuli razlite tekočine ter pomagali ekipi NMP Ilirska Bistrica pri oskrbi lažje poškodovane osebe.

Izpostava Ptuj

Ob 14.53 sta na cesti v naselju Mihovci pri Veliki Nedelji, občina Ormož, čelno trčili osebni vozili. Poškodovale so se tri osebe. Reševalci NMP Ormož so poškodovance na kraju dogodka oskrbeli in prepeljali v SB Ptuj. Gasilci PGD Ormož, Senešci in Velika Nedelja so nudili pomoč reševalcem in policiji, odklopili akumulatorja na vozilih, odstranili poškodovano vozilo z vozišča ter počistili kraj dogodka.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.00 sta na Celjski cesti v Slovenj Gradcu trčila osebno vozilo in motorno kolo. Poškodoval se je motorist. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje ter nudili pomoč reševalcem NMP. Poškodovanega motorista so reševalci prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Ob 14.11 se je na glavni cesti pred mejnim prehodom Radelj v občini Radlje ob Dravi na streho prevrnilo osebno vozilo. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem pri oskrbi poškodovane osebe, vozilo postavili nazaj na kolesa ter z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine. Poškodovanca so reševali prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 11.11 je na Kranjski cesti v Prevojah pri Šentvidu, občina Lukovica, pred skladiščem podjetja Hofer, zagorel karton v preši za stiskanje papirja. Gasilci PGD Prevoje so pogasili požar ter premetali papir in dokončno pogasili žarišča.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.34 je v Lendavski ulici v Murski Soboti zagorelo v stanovanju v tretjem nadstropju večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Murska Sobota so pogasili požar, ki je uničil stanovanje, prezračili in pregledali prostore ter evakuirali stanovalce bližnjih stanovanj. V požaru ni bilo poškodovanih oseb.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 14.04 je pri naselju Plavje v občini Koper zagorel gradbeni stroj na gradbišču trase drugega tira. Ogenj, ki je gradbeni stroj v celoti uničil, so pogasili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Osp.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 21.21 so na Sorški cesti v Škofji Loki gasilci PGD Škofja Loka pogasili gorečo vzmetnico ob gozdu.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.45 so ob Cesti 24. junija v Ljubljani goreli ostanki pogorišča barake. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana  Ljubljana so ponovno pregledali in prekopali pogorišče ter pogasili posamezna žarišča, ki so se ponovno vnela.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor

Ob 10.54 uri se je v večstanovanjskem objektu na Ljubljanski ulici v Mariboru širil vonj po plinu. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor, ki so pregledali objekt ter po končani meritvi ugotovili, da v objektu ni prisotnosti plina.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Trbovlje

Ob 22.02 so na Cesti Tončke Čečeve v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto z vpojnim sredstvom posuli oljni madež na cestišču v dolžini okoli 100 metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 11.10 je v gozdu na hribu Mačka v naselju Šmarje - Sap, občina Grosuplje, občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije sta italijansko minometno mino Brixie 45 varno odstranila ter uničila na kraju najdbe. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.55 so na območju nad Bovcem pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske ter Gorenjske in Ljubljanske regije uničevali neeksplodirana ubojna sredstva v skladu s potrjenim elaboratom. Na intervencijskem uničenju so na kraju uničili 113 kosov NUS, ki niso bila primerna za prevoz in skladiščenje.

Ob 15.02 je občan v strugi reke Soče na odcepu za Lepeno, občina Bovec, naletel na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta na varno odstranila ročno bombo, mase 1,2 kg, avstrijske izdelave, iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.23 je v gozdu pri naselju Stara Bučka, občina Škocjan, občan naletel na več kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pripadniki  Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske in Gorenjsko-Ljubljanske regije so območje preiskali in našli sedem minometnih granat kalibra 81 mm in topovsko granato kalibra 76,2 mm, nemške in italijanske izdelave, vse iz obdobja 2. svetovne vojne. Najdena eksplozivna sredstva so odstranili in uničili na varni lokaciji. O najdbi in uničenju so bile obveščene pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 7.30 so na Kebetovi ulici, občina Kranj, gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, nudili pomoč pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.55 so na Celovški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s pomočjo avto lestve vstopili v stanovanje, v katerem so našli onemoglo osebo. Oskrbeli so jo reševalci NMP Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 21.11 so v naselju Rošnja, občina Starše, gasilci PGD Starše nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/