Skoči do osrednje vsebine

Zasedanje Vojaškega odbora Evropske unije v Sloveniji

V okviru predsedovanja Republike Slovenije Svetu Evropske unije je v postojnskem hotelu Jama potekalo zasedanje Vojaškega odbora EU v sestavi vojaških predstavnikov držav članic EU, najvišjih vojaških predstavnikov EU, predstavnikov Sveta EU, Komisije in Evropske službe za zunanje zadeve. Konferenco je vodil predsedujoči Vojaškemu odboru EU general Claudio Graziano, ob gostitelju vojaškemu predstavniku Republike Slovenije pri EU, brigadirju Milanu Žurmanu.

Vojaški odbor EU je na zasedanju opravil razpravo o vojaških zmogljivostih EU za hitro odzivanje in možnih poteh ter rešitvah njihove krepitve z vojaške perspektive. Obravnavana vsebina je v zadnjem mesecu dni na ravni EU postala zelo aktualna v luči nedavnih dogodkov v Afganistanu, kar je bilo izpostavljeno ob zasedanju obrambnih ministrov EU na Brdu pri Kranju v začetku tega meseca in tudi v nagovoru predsednice Komisije Ursule von der Leyen v njenem nedavnem nagovoru o stanju v Uniji. Opravljena neformalna razprava predstavlja dodatni vojaški prispevek k razpravam, ki trenutno potekajo v okviru strateškega dialoga in priprave osnutka Strateškega kompasa, ki naj bi s sprejetjem v prvi polovici prihodnjega leta usmeril nadaljnji razvoj na področju skupne obrambe in varnosti EU.

Vojaški odbor EU je po opravljenem zasedanju obiskal Pivko, kjer sta se visokim gostom predstavila Slovenska vojska in Park vojaške zgodovine. Gostje so si tako ogledali del zbirk in razstav parka s poudarkom na zbirki slovenske osamosvojitve. Slovenska vojska je v okviru dinamične predstavitve organizirala prikazno vajo specialnih sil s podporo zračnih sil ter v okviru statične predstavitve del opreme katero uporablja.

Vojaški odbor EU redno zaseda na sedežu Sveta EU v Bruslju, in sicer v zasedbi vojaških predstavnikov držav članic EU, praviloma dvakrat letno zaseda v zasedbi načelnikov generalštabov in enkrat v času predsedovnja opravi zasedanje v predsedujoči državi članici EU. Vojaški odbor EU zagotavlja vojaški nasvet in priporočila Političnemu in varnostnemu odboru EU o vseh vojaških zadevah v okviru delovanja EU.

Zasedanje Vojaškega odbora EU v Postojni dvorana hotela Jama

zasedanje Vojaškega odbora EU | Avtor Tadej Krese