Skoči do osrednje vsebine

V Zasavju tudi o možnostih izboljšave položaja gasilcev

Minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin se je danes v okviru dvodnevnega vladnega obiska v zasavski regiji najprej srečal z vodstvom Občine Litija ter predstavniki Civilne zaščite in gasilstva. V Hrastniku je obiskal Industrijsko gasilsko enoto KLOR v TKI Hrastnik in podjetje Bonpet d. o. o., v katerem razvijajo sisteme za zagotavljanje varnosti pred požari. Obisk je minister Tonin zaključil z obiskom Prostovoljnega gasilskega društva Trbovlje – mesto.

Po delovnem posvetu Vlade se je minister Tonin v prostorih litijske občine najprej sestal z županom Francijem Rokavcem,  predstavniki  Gasilske zveze Litija in predstavniki Civilne zaščite. Sledil je obisk v tamkajšnjem prostovoljnem gasilskem društvu. Minister je ob obisku izpostavil velik pomen prostovoljstva in promocijo gasilstva med najmlajšimi.

V nadaljevanju obiska je minister mag. Matej Tonin v Hrastniku obiskal Industrijsko gasilsko enoto KLOR v TKI Hrastnik, ki z učinkovito organiziranostjo skrbi za varnost ob uhajanjih klora, ter podjetje Bonpet, ki je najbolj poznano po ampulah za samogašenje. V podjetju razvijajo tekočine za različne gasilne sisteme in spreje za gašenje. Tekočine, ki jih proizvajajo, se lahko uporabljajo tako v klasičnih gasilnikih kot tudi v stabilnih sistemih za gašenje smetišč, lakirnic, gum in podobno.

Pogovor z različnimi gasilskimi organizacijami je potekal v smeri, kako bi še izboljšali status gasilca. Minister je poudaril, da se še zlasti razmišlja o tem, kako bi delodajalce nagradili za to, da so v njihovih vrstah zaposleni operativni gasilci, in sicer da bi plačevali nižji davek od dohodka pravnih oseb. S tem bi  nadgradili status prostovoljnega gasilca. Minister je sogovornikom tudi predstavil potek črpanja evropskih sredstev za področje varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Obisk v Zasavju je minister Tonin sklenil z obiskom Prostovoljnega gasilskega društva Trbovlje – mesto, ki je edina gasilska enota širšega pomena na območju občin Trbovlje, Hrastnik in Zagorje. Društvo ima v svojih vrstah veliko število mladih operativnih gasilcev. Minister je pohvalil navdušenje in zavzetost, s katerima članice in člani opravljajo svoje gasilsko poslanstvo.

V Trbovljah je Ministrstvo za obrambo skupaj z Občino Trbovlje sofinanciralo ureditev novih sodobnejših prostorov regijskega centra za obveščanje. Nov center bo uporabnikom omogočal prijazno in varno delovno mesto. Regijski center za obveščanje Trbovlje s 24-urnim dežurstvom 365 dni v letu zagotavlja učinkovito službo za pomoč ob naravnih ali drugih nesrečah. Pokriva 3 občine, 76 naselij in več kot 43.000 prebivalcev. Selitev na novo lokacijo, v prostore Gasilskega doma Trbovlje, na površini 223,26 m2 s souporabo agregata, ki jih bo v najem oddala občina, je predvidena do konca leta 2021. Gradnjo sporazumno financirata Občina Trbovlje in Ministrstvo za obrambo v razmerju 83,2 : 16,8 odstotka.

Že včeraj je minister Tonin obiskal Predilnico Litija, kjer deluje tudi Industrijsko gasilsko društvo Predilnica Litija. Podjetje je del grozda slovenske obrambne industrije, saj izdeluje preje za vojaške in gasilske uniforme, tudi ognjevarne. Z obrambnim resorjem in ostalimi podjetji sodelujejo v okviru programa REMORS in SLOGAS112. Predilnica Litija preje zagotavlja tako za domači trg, večino pa izvozijo. Ker je tekstilna industrija požarno nevarna, v podjetju deluje tudi Industrijsko gasilsko društvo Predilnica Litija, zaposleni pa imajo osnovno gasilsko usposabljanje.