Skoči do osrednje vsebine

Uradni obisk predsednika Republike Latvije

Predsednik republike Slovenije Borut Pahor je z gospo Tanjo Pečar na uradnem obisku v Republiki Sloveniji gostil predsednika Republike Latvije Egilsa Levitsa s soprogo Andro Levite.
oba predsednika ob regledu častne čete na Kongresnem trgu

Vojaške časti ob uradnem obisku predsednika Republike Latvije s soprogo | Avtor: Nebojša Tejić, STA; vir: UPRS.

Uradnemu sprejemu z vojaškimi častmi je sledilo polaganje venca k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu v Ljubljani. Obisk sta predsednik Pahor in predsednik Levits nadaljevala v Predsedniški palači s pogovorom na štiri oči, sledili so plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Latvije pod vodstvom obeh predsednikov.

Sledila je novinarska konferenca, popoldne pa sta predsednik Pahor in predsednik Levits obiskala Slovensko digitalno središče (DSS) – osrednji gospodarski projekt v času predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije.

Soproga predsednika Republike Latvije gospa Andra Levite je v okviru posebej pripravljenega damskega programa obiskala Bolnišnico za ženske bolezni in porodništvo Postojna in si ogledala Postojnsko jamo.

Drugi dan obiska sta predsednik Pahor in predsednik Levits pričela v Mariboru s pogovorom z mladimi o prihodnosti Evrope »Pogovorimo se o Evropi« v okviru Evropske mladinske konference. Nato sta predsednika obiskala in si ogledala Center vesoljskih tehnologij v Vitanju in odkrila klopco prijateljstva med državama. Obiskala sta tudi Vojašnico Edvarda Peperka.