Skoči do osrednje vsebine

Na Brdu pri Kranju srečanje Skupine za politično-vojaške zadeve

V okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU je na Brdu pri Kranju potekalo dvodnevno neformalno srečanje Skupine za politično-vojaške zadeve (The Politico-Military Group – PMG).

Skupina za politično-vojaške zadeve se redno sestaja s ciljem izvajanja pripravljalnih dejavnosti za Politični in varnostni odbor, ki na področju skupne varnostne in obrambne politike daje priporočila Svetu Evropske unije. Skupina, katere tokratno neformalno srečanje v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU je potekalo na Brdu pri Kranju, se ukvarja s političnimi vidiki vojaških in civilno-vojaških vprašanj EU, vključno s koncepti, zmogljivostmi ter z operacijami in misijami. Pripravlja sklepe Sveta in priporočila za Politični in varnostni odbor, spremlja učinkovitost njihovega izvajanja, prispeva k oblikovanju horizontalne politike in skrbi za lažjo izmenjavo informacij.  Posebej je odgovorna za partnerstva z državami, ki niso članice EU, in drugimi organizacijami ter za vaje. Predseduje ji predstavnik Urada visokega predstavnika EU.

Tokratni sestanek je bil namenjen predvsem pogovorom o klimatskih spremembah ter njihovem vplivu na obrambni in varnostni sektor, kot tudi implikacijam za oblikovanje dokumenta Strateški kompas. Predstavniki Ministrstva za obrambo so na srečanju članom skupine podrobneje predstavili slovenske prioritete in obrambno-varnostni sistem. Predstavili smo slovensko voden projekt RESHUB, Slovenska vojska pa je izvedla dinamično predstavitev.

Skupinska fotografija udeležencev. V ozadju drevesa in v daljavi vrhovi gora.

V okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU je na Brdu pri Kranju potekalo dvodnevno neformalno srečanje Skupine za politično-vojaške zadeve (The Politico-Military Group – PMG) | Avtor: Bruno Toič, MORS

1 / 3