Skoči do osrednje vsebine

Minister Vizjak z župani zasavskih občin o aktualnih vprašanjih s področja okolja

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak se je v okviru obiska vlade v Zasavski regiji sestal z župani občin Litija, Zagorje ob Savi, Hrastnik in Trbovlje, s katerimi je govoril o aktualnih vprašanjih s področja okolja. Sestal se je tudi s predstavniki podjetij CEROZ in Spekter.
Vlada Republike Slovenije

Vlada Republike Slovenije | Avtor: UKOM

1 / 2

Minister mag. Andrej Vizjak in župan Občine Litija Franci Rokavec sta na sestanku govorila o možnostih financiranja vodovoda in kanalizacije ter vzdrževanju vodotokov. Minister je v pogovoru spomnil, da bodo v Načrtu za okrevanje in odpornost na voljo sredstva za sofinanciranje manjših kanalizacij in vodovodnih sistemov.

Glavni temi sestanka z županom Občine Zagorje ob Savi Matjažem Švaganom sta bili sofinanciranje odvajanja in čiščenja odpadnih voda ter izdelava kart poplavne nevarnosti. Minister je napovedal, da bodo karte poplavne nevarnosti predvidoma do konca leta na razpolago in prosto uporabo tudi Občini Zagorje ob Savi.

Minister mag.  Andrej Vizjak in župan Občine Hrastnik Marko Funkl sta na sestanku govorila o urejanju vodotokov in državnem prostorskem načrtu za cesto Hrastnik – Zidani most. Minister je napovedal, da bo uredba o spremembah in dopolnitvah  državnega prostorskega načrta (DPN) predvidoma sprejeta letos jeseni.

Na sestanku z županjo Občine Trbovlje Jasno Gabrič sta bili glavni temi sanacija območja plazu Novi dom in odlok glede delcev PM10. Minister je dejal, da bo plaz Novi dom uvrščen v program nujnih ukrepov za odpravo posledic nestabilnosti tal za leto 2022.

Direktor Regijskega centra za ravnanje z odpadki v Zasavju (CEROZ) Enes Raković je ministra seznanil s problematiko izstopa Občine Trbovlje iz regijskega centra, ki ga je ustanovilo pet zasavskih občin. Minister je izrazil upanje, da bodo vpleteni rešili nastali zaplet.

Minister mag. Andrej Vizjak se je sestal tudi s predstavnico podjetja Spekter Zdenko Juvan, s katero sta govorila o projektih gradnje novih stanovanj v Zasavju, med drugim o 18 oskrbovanih stanovanjih, ki jih bodo pridobili z rekonstrukcijo nekdanje upravne stavbe RTH. Minister je povedal, da so v letu 2022 predvidena proračunska sredstva za dokapitalizacijo Stanovanjskega sklada RS v višini enega milijona evrov. Stanovanjski sklad bo nato ta sredstva namenil hčerinski družbi Spekter za gradnjo omenjenih oskrbovanih stanovanj v Trbovljah.

Minister mag.  Andrej Vizjak se je v okviru obiska vlade v Zasavski regiji udeležil tudi posveta vlade v Litiji ter javne tribune v Trbovljah, na kateri so se člani vlade sestali z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v regiji.