Skoči do osrednje vsebine

Minister Šircelj na Medparlamentarni konferenci o stabilnosti, gospodarskem usklajevanju in upravljanju v Evropski uniji

Minister za finance mag. Andrej Šircelj se je danes v Državnem zboru udeležil Medparlamentarne konference o stabilnosti, gospodarskem usklajevanju in upravljanju v Evropski uniji. Med drugim je dejal, da bodo za okrevanje pomembni stabilni lastni viri EU.
Minister in predsednik parlamentarnega odbora za finance sedita za mizo, minister govori

Minister Andrej Šircelj na Medparlamentarni konferenci o stabilnosti, gospodarskem usklajevanju in upravljanju v Evropski uniji | Avtor: Ministrstvo za finance

Minister Šircelj je spomnil, da so v času epidemije sprejeti ukrepi preprečili številne stečaje in ohranili mnoga delovna mesta. "Fiskalna in monetarna politika sta delovali z roko v roki," je dejal in dodal, da je to pokazatelj solidarnosti v EU. "Solidarnost med državami je potrdila tudi vzpostavitev sklada NextGenerationEU," je povedal.

Za okrevanje bodo po ministrovem mnenju zelo pomembni stabilni lastni viri EU. "Vprašanja o lastnih virih so pomembna. Eden od kandidatov je mehanizem za ogljično prilagoditev na mejah, ki se navezuje tudi na zeleno politiko EU. Predviden kandidat je tudi digitalna dajatev, kjer čakamo na predlog Evropske komisije," je dejal minister Šircelj.

Ob tem je še dodal, da dajatev ne bi smela ovirati digitalizacije gospodarstva in razvoja na področju digitalnega poslovanja - digitalizacija je navsezadnje ena od prioritet.