Skoči do osrednje vsebine

Minister Mark Boris Andrijanič: Zasavska regija ima izrazite podjetniške samorastnike

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič se je v okviru vladnega obiska mudil v Zasavju.

Kot je poudaril minister, ima regija izrazite podjetniške samorastnike, ki ne skrbijo zgolj za svoja podjetja, ki jih peljejo na globalne trge, temveč skrbijo za celotni podjetniški ekosistem. "To območje ni imelo nekega javnega podjetniškega inkubatorja, praktično do sedaj, ko se je oblikovala zasebna pobuda oblikovana okoli podjetniškega inkubatorja Katapult," je povedal minister in izpostavil, da ministrstvo pripravlja konkretne ukrepe, s katerimi bi država ta ekosistem lahko okrepila na kratki rok. Minister je izpostavil tudi, da je bila regija, kar se tiče širokopasovnega omrežja najbolj spregledana v zadnjih 20 letih, dobra novica pa je, da se te bele lise sedaj sanira.

Minister Mark Boris Andrijanič se je danes srečal z dijaki programa tehnik računalništva na Srednji tehniški in poklicni šoli Trbovlje. Minister je dijakom predstavil digitalni bon, ki ga bodo v prihodnjem letu lahko koristili tudi srednješolci. Ukrep je dijake navdušil, pravijo celo, da bi tak bon koristno uporabili za dodatne tečaje robotike, programiranja in umetne inteligence. Dijaki 3. letnika računalništva so med drugimi ministru predlagali, da se že v osnovnih šolah uvede predmet računalništva kot obvezen predmet, hkrati pa so tudi predlagali, da bi namesto papirnatih zvezkov uporabljali tablice oz. računalnike. Ravnateljica Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje Marjetka Bizjak se je ministru zahvalila za obisk. Po njenih besedah je bila ustanovitev novega resorja za digitalizacijo "čudovita novica za šolo, kjer dajejo poudarek na strokovnih IKT vsebinah."

Minister je v nadaljevanju obiska skupaj z državno sekretarko Ministrstva za finance Kristino Šteblaj obiskal Steklarno Hrastnik, ki s svojimi inovativnimi izdelki tehnološko ter napredno avtomatizirano proizvodnjo izdeluje tehnično najzahtevnejše izdelke iz enega najčistejših stekel na svetu.

Po obisku v Steklarni Hrastnik pa je minister skupaj s predsednikom vlade Janezom Janšo v Trbovljah obiskal še podjetje Dewesoft. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2000, brez denarja, z zelo majhno bazo strank. S sodelovanjem z velikimi podjetji na področju merilne tehnike so hitro širili bazo strank, delali dneve in noči in tako že leta 2003 prodali prvo licenco ameriški agenciji za raziskave vesolja NASA. Podjetje ima podružnice po celem svetu (Avstrija, Brazilija, Kitajska, Danska, Francija, Hong Kong, Italija, Indija, Mehika, Rusija, Singapur, Švedska, Združeno kraljestvo, ZDA) in prav tako po celem svetu preko 250 zaposlenih.

Sledilo je še srečanje s predstavniki podjetniškega inkubatorja Katapult. Tu so predstavili delovanje omenjenega inkubatorja, prav tako pa so svoja podjetja predstavili podjetniki. Tako so se predstavili iz podjetja Chipolo, Zoyo baby, Monoday, Kooperativa 103, Mreža RUK in založba 5ka. Celotno predstavitev je popestrila robotka Eva, ki je bila del celotne predstavitve.